Manžetové knoflíčky – nezbytný doplněk pánských košil

Tagy:  manžetové knoflíky, knoflíčky, košile, doplňky

Sponzorované odkazy:

Manžetové knoflíčky – nezbytný doplněk pánských košil

Manžetové knoflíčky vznikly již v sedmnáctém století. V dnešní době se k těmto stylovým doplňkům rádi vracíme. Tento článek vás seznámí se stručnou historií manžetových knoflíčků, jak správně nosit manžetové knoflíčky, které knoflíčky jsou IN a jak se zařadit mezi pánskou elitu.

Historie manžetových knoflíčků

Ač se to může zdát absurdní, manžetové knoflíčky jsou stálým prvkem mužského stylu už více než 800 let. V dřívějších dobách je krejčí používali spíše jako ozdobu. Lidé si šaty nespínali knoflíkama, ale sponkami, sponami, krajkou a opasky.
Knoflíky dostaly svou funkci sepínání ve 13. století. Během několika století se jejich popularita opravdu značně zvýšila a na tento popud začali klenotníci vyrábět knoflíky na rukávy. Jednalo se spíše o stříbrné a zlaté kousky, na které tvořili četné vzory nebo je zdobili drahými kameny. Manžetové knoflíčky se staly symbolem hlavně v bohatých rodinách. Na svatbách královských rodin a nebo při jiných společenských a slavnostních událostech se tento nepatrný doplněk stal doslova symbolem džentlmenů.
V 17. století se dostaly do popředí skleněné knoflíky, které na první pohled působily jako diamanty. V 18. století se na jejich výrobu začala používat skleněná keramická směs, která byla vyrobená z broušeného skla a podobala se drahokamům. Tento materiál se následně stal populárním nejen pro manžetové, ale i pro obyčejné knoflíky.
A kdy se vlastně prvně objevilo slovo „manžetový knoflíček“? – již v roce

Manžetové knoflíčky na košilích

Styl manžetových knoflíčků se postupem času dostal mezi normální smrtelníky. Prvně se manžetový knoflíček dostal na košile v roce 1845. Dokonce se o nich začalo psát v české literatuře (Dumas). Na tento popud se inspirovaly francouzští krejčí a začali tak vyrábět dvojité přeložené manžety nebo tzv. „francouzské manžety“.

Manžetové knoflíčky nejen pro elitu a bohaté

Nošení manžetových knoflíčků se rozšířilo a stalo se všudypřítomným během 19. století. Napodobeniny drahokamů byly používány k výrobě manžetových koflíčků a tudíž se staly dostupné všem. Většina manžetových knoflíčků byla vyráběna stejně jako v 17. století, tzn. se dvěma zdobenými stranami, která byla spojena pojítkem. Teprve v 60. a 70. letech se požadavky na manžetové knoflíčky snížily a v 80. letech se francouzské manžetové košile znovu vrátily do mužských šatníků a skříní a byly opět extrémně populární a IN.

Jak nosit manžetové knoflíčky

Manžetové knoflíčky se nosí vždy ke speciální košili. Taková košile musí mít dlouhé rukávy, které jsou uzpůsobené k jejich připnutí. Košile se dá sehnat v jakémkoliv specializovaném obchodě s pánskou módou. Jestliže si už takovou košili pořídíte, pamatujte na jedno, že košili s rukávy uzpůsobenými pro nošení manžetových knoflíčků bez nich nosit nikdy nemůžete (neměli byste totiž jak zapnout rukávy).
Manžetový knoflíček připnete ke speciální košili velice snadno- vložíte manžetový knoflíček skrz dírky z venku a poté už jen otevřete otočnou přepážku, abyste zabezpečili manžetu.

Jaké knoflíčky vybrat?

Manžetové knoflíčky si vybírejte vždy podle příležitosti, na kterou se oblékáte. Některé se hodí ke společenským událostem, jiné ke slavnostnějším příležitostem a ty další např. k běžnému dennímu nošení.

Článek Manžetové knoflíčky – nezbytný doplněk pánských košil byl publikován 23. ledna 2010 v 07.00 v rubrice Pánská móda. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...