Vintage styl

Tagy:  vintage, vintage styl, staré oblečení, secon hand

Sponzorované odkazy:

Vintage styl

Pojem vintage představuje vše, co má svou historii. Vintage může být v některých případech také nahrazen slovem „klasický“. Doslovný a správný překlad anglického slova VINTAGE znamená „výběrový“.
U oblečení se jedná o kousky, které nejsou nové. Obvykle se dají dobře sehnat např. v luxusních second handech nebo na různých aukcích. Pokud neradi nakupujete již nošené a použité zboží, vintage oblečení seženete také v klasických obchodech, např. H&M, Fornarina, Mango, apod.

Unikátní kousky

Pořídit si vintage styl do vašeho šatníku znamená, pořídit si skutečně unikátní módní kousky. Jejich cena bývá obvykle vyšší, jelikož odpovídá jejich exkluzivitě.
Ovšem stylově, levně a elegantně ve stylu vintage se můžete obléknout také jiným způsobem – nejlépe ze skříně vaší babičky. Letošní rok dává vintage stylu zelenou, proto nečekejte a zahalte se do romantického vintage oblečení, ve kterém vás nikdo nepřehlédne.
Za vintage oblečení se považují ty od roku 1920 až téměř po současnost (90. léta). Ještě starší oblečení už spadá do kategorie antique. Takové oblečení najdeme spíše v muzeích.

Populární styl pro rok 2010

Tento styl se stal za poslední dobu velmi populární právě díky své originaltě. Jestliže nechcete mít stejné tričko jako polovina lidí ve škole, či v práci, zamiřte do obchodů s vintage módou a obstarejte si originální kousek. Vintage styl je jakýmsi recyklováním starého oblečení, které však ještě stále vypadá jako nové. Pokud se pustíte do drobných úprav a oprav staršího svetru po babičce, jistě se výsledek nového vintage stylu dostaví.

Perfektní kombinace

Vintage oblečení lze dobře kombinovat s běžnou konfekcí. Jinak se totiž může stát, že to se starými oblečky přeženete a místo stylového outfitu budete vypadat jakoby jste právě vyšli z domova důchodců.
K trendové a moderní sukni si můžete obléct starý svetřík. Tím vytvoříte jedinečnou kombinaci.

Kde nakoupit vintage styl?

Výhodou je, že oblečení už je použité a tedy levnější. Specializované vintage obchody se v poslední době cenově vyrovnají běžné konfekci. V takových prodejnách naleznete oblečení z celého světa. Letošní léto jistě okouzlíte svět s šaty se sníženým pasem ze třicátých let vedle šusťákové bundy z osmdesátek.
Dalšími místy pro nakupování vintage oblečení jsou second handy, trhy a různé aukce. Tam seženete téměř to samé co ve vintage obchodech, jenom se musíte „prohrabat“ hromadami staršího oblečení.
A v neposlední řadě můžete nakupovat ve specializovaných e-shopech, kterých je na internetu opravdu celá řada.

Článek Vintage styl byl publikován 10. února 2010 v 07.00 v rubrice Nákupy. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...