Šaty dělají ženu – aneb nejsou šaty jako šaty

Tagy:  šaty, společenské šaty, historie šatů, prádlový styl, pouzdrové šaty, sako

Sponzorované odkazy:

Šaty dělají ženu – aneb nejsou šaty jako šaty

Ať si oblečete romantické šaty z něžného květinového potisku, nebo jednobarevný model rovného či výstředního střihu – šaty vždy byly a nadále i zůstanou tím nejženštějším a nejelegantnějším dámským oděvem.

Trocha historie

Jednodílný oděv, který předcházel dámským šatům, má již přes 3000 let starou historii. V dějinách odívání se setkáte s celou řadou různých verzí šatů. Od prostých dlouhých rouch přes splývavé tuniky starověkých Římanů, až po středověké košile, které byly zhotoveny z hrubé látky. Důležité je si uvědomit, že až do 14. století nám oděv nesloužil k rozlišení pohlaví, a tak se nejen ženy, ale i muži oblékali ve stejném stylu – do „šatů“. Teprve později se začala pánská a dámská móda ubírat svou cestou. Začaly se objevovat nové látky a s ní i nové střihy dámských šatů.
Naše historie by se dala rozdělit na dvě části. Na dobu hravou a přísně tajnou. V dobách přísných se nosily šaty hlavně objemné, jelikož měly utajit, co se pod nimi skrývá. Kdežto v dobách hravých se nosily přiléhavé šaty, aby naopak naše proporce a křivky náležitě zdůraznily. Na řadu přišly např. korzety, krinolíny, vycpávky v ramenou apod. Tyto vymoženosti se postaraly o zdůraznění těchto partií do popředí. V průběhu let se také partie od ramen po poprsí střídavě odhalovalo a zahalovalo. Většinou po éře hlubokých výstřihů obvykle nastoupily výstřihy těsně u krku.
V současné době se linie a střih šatů neustále mění. Obléci si můžete jak krátké, tak dlouhé, s výstřihem nebo bez, s vycpávkami, krajkami, knoflíčky, různobarevné atd. Zkrátka v módě a vašem stylu se meze nekladou.

Kombinace šatů a saka

Tato kombinace je jedna z nejelegantnějších variací na téma šaty. Obléci si je můžete na formální denní příležitost. Komplet je většinou složen z hladkých jednoduchých šatů a jednoduše střiženého kratšího sáčka. Velice krásně a efektně vypadá stejně zvolený materiál a barva. Tyto šaty byly nesmírně populární hlavně ve 30. a 50. let. V dnešní době se opět dostávají do popředí.

Pouzdrové šaty

Takové šaty jsou většinou šity v úzkém hladkém střihu, které jsou lehce probrané v pase. Pouzdrové šaty mají za úkol vykreslit linii boků. Jsou obvykle bez rukávů s hladkým výstřihem u krku. Takové šaty se poprvé objevily ve 20. letech 20. století. Nejdříve se ujaly na různé večerní příležitosti a teprve postupem času se staly běžně nositelnými šaty všech žen. Takové šaty lze různě obměňovat doplňky.

Prádlový styl

Nesmírně oblíbené jsou šaty, které si zachovávají styl kombiné. Většinou mývají úzká ramínka, hladký a volný střih. Nejčastější délka je ke kolenům. Na první pohled působí velice sexy. Někdy bývají odshora dolů rozšířené, sukně bývá nasazená pod pasem či je lemovaná kanýrem. Díky lehkosti a komfortnosti se ujaly jako letní šaty.

Článek Šaty dělají ženu – aneb nejsou šaty jako šaty byl publikován 25. února 2010 v 07.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...