Jezdecké oblečení aneb moderní dáma i na koňském sedle

Tagy:  kůň, jezdectví, koňské sedlo, třmeny, dámský jezdecký kostým, koňský postroj, hedvábné šátky, Jezdecké kabáty, riding coat, jezdecké sako, pásky, hacking jacket

Sponzorované odkazy:

Jezdecké oblečení aneb moderní dáma i na koňském sedle

Ženy se dají rozdělit do dvou pomyslných skupin. Do první skupiny se řadí vášnivé milovnice koní a do té druhé ty, které koně vůbec nezajímají. Dá se říci, že neexistuje žádné mezi. Dokonce i pasivní zájem o jezdectví je nesmírně vzácný. Pokud žena či dívka miluje koně, na 95% obvykle také jezdí.

Jízda na koni

Celé věky se jezdí na koni. Nejdříve byla jízda na koňském sedle spojena s vlastnictvím půdy a byla zásadní výsadou venkovské šlechty. Pravdou je, že dnešní jízda na koni je brána z úplně jiného hlediska. Někteří jezdí závodně, jiní pro radost a ti ostatní berou tuto záležitost jako svůj koníček. Pravdou je, že současné jezdecké kurzy staví na vrchol zábavu, potěšení ze sportu a lásku ke zvířatům.

Vznik a historie jezdeckých kostýmů

Koncem 17. století se ženy – šlechtičny mohly zúčastňovat různých slavnostních průvodů jedině na koni. Tyto dámy se musely oblíkat dle daných pravidel. Byl předepisován složitý dvorní kostým. Na první pohled se jízda na koni mohla zdát značně nepohodlná, ale jelikož šel kůň krokem, nepraktický oděv nepůsobil jezdkyni žádné těžkosti. Pokud se nejednalo slavnostních průvodů, ženy jezdily v běžných šatech pro den a pro cestování. Teprve až když se jezdectví zařadilo do světa sportu, vyvstala potřeba navržení a ušití speciálního úboru.
Na počátku 18. století se dámský jezdecký kostým skládal z několika částí – z kabátu, vesty, dlouhé sukně a klobouku, který byl ke konci 18. století nahrazen cylindrem. Sukně byla asymetrického tvaru, neboť ženy a dámy seděly na zvláštním sedle (sedávaly bokem). Tím pádem byla sukně na jedné straně o něco delší. Samozřejmě se myslelo i na to, až dáma ze sedla sestoupí. Aby tedy prodloužená sukně nepřekážela při chůzi, překládala se vzhůru a připínala knoflíky.
V 19. století nedocházelo v podstatě k žádným velkým změnám, s výjimkou detailů.
Ve 20. století byl navržen klasický kostým. Nosilo se sako se zadním rozparkem a se zešikmenými kapsami, bílá halena či blůza, prošívaná bunda a kotníčkové jezdecké boty.
Také koňský postroj posloužil jako zdroj jisté inspirace pro různé doplňky. Např. se objevují otěže pro pásky, chodidlo pro ozdoby obuvi, třmeny pro náušnice atd.

Módní skvosty ze světa jezdectví

Hedvábné šátky – se staly nesmírně oblíbeným doplňkem. Většinou se jedná o zdobené šátky jezdeckými motivy (otěže, třmeny, žokeje, koně atd.).
Jezdecké kabáty – tzv. riding coat, které jsou nádherně propracované a vyrobeny z kvalitních materiálů. Dáma má skutečně z čeho vybírat.
Jezdecké sako – tzv. hacking jacket.
Pásky – speciální kožené výrobky, které jsou nezbytnou součástí všech jezdců. Možné části vypadají úžasně, pokud jsou inspirovány koňskými postroji a žokejovou výstrojí.

Článek Jezdecké oblečení aneb moderní dáma i na koňském sedle byl publikován 28. února 2010 v 07.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Eva. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...