Šperky na vaše chodidla

Tagy:  šoperky, prsteny, prstýnky, prsteny na nohu, Indie, ozdoby, doplňky, zlato, stříbro, platina, kov

Sponzorované odkazy:

Šperky na vaše chodidla

Na svůj zevnějšek můžete upozornit. Nejen krásným oblečením, dokonalou pletí, vhodnou obuví, zajímavým doplňkem, upravenou vizáží, ale také díky vašim nohou.

Jak se zdobí nohy?

I když je ještě opravdu zimní počasí, na váš letní look byste měla začít myslet co nejdříve. Na své nožky v letním a jarním období můžete upozornit všelijak. Např. různobarevnými laky, malováním, zdobením kamínky, třpytkami, ale také tetováním (ať už stálým či permanentním) nebo krásnými šperky.

Prsteny na nohu

Většina žen si alespoň jednou za život navlékla prstýnek. Ať už se jedná o klasický na ruku nebo netradiční prstýnek na nohu. Tato ozdoba je populární hlavně v letních měsících. Prsteny a jiné ozdoby na nohy mají svou dlouhou historii a rozhodně se nejedná jen o marnivý doplněk letních sandálů a střevíčků.

Prstýnky v Indii

Ještě do dnešní doby má v mnoha kulturách prstýnek na noze své pevné místo. Např. v Indii nosí ženy šperky každý den, téměř od svého narození. Po svatbě nosí prsten na ukazováčku nohy jako symbol manželství. Možná jste o této tradici již slyšeli. Dá se jí říct např. bichiya, mettelu a nebo metti. V některých částech této země nosí prsten na palci u nohou také muži. Ti ho mají jako symbol síly a mužnosti. Indické prsteny a jiné indické šperky se vyrábějí nejčastěji ze stříbra. Samozřejmě ti bohatší si mohou dovolit šperky zlaté. Jak jste si jistě v mnohých časopisech mohli všimnout, prsten je často spojen řetízkem s náramkem kolem kotníku. Tento šperk se stal natolik populární nejen v Indii, ale také se dostává k nám do Čech. Mladé dívky se čím dál více zdobí a zkrášlují a nejen obyčejnými kroužky, ale právě tímto indickým stylem. A proč ne? Na opálené nožce vypadají vskutku dokonale.

Prsteny u nás

Prsteny na nohou v západních kulturách žádný zvláštní význam nemají a proto se nedrží tradic. Materiály, ze kterých jsou prstýnky vyráběny se liší, stejně jako vzory a jejich velikosti. Trendy kousky najdete v různých specializovaných obchodech s módním oblečením a doplňky, v buticích, a také ve zlatnictví a jiných klenotníků. Prstýnky na nohu můžete nosit jak pro zábavu, zkrášlení, tak jako nepřehlédnutelný módní doplněk. Důležité si je umět vybrat tu správnou velikost a styl. Nezapomínejte, že nožky mají hlavně v letním období tendenci trošku otékat, proto volte prstýnek raději volnější nebo univerzální velikost, která jde vždy na prstu pohodlně upravit (tzv. otevřené kruhy – můžete je kdykoliv zvětšit nebo zmenšit).

Jiné ozdoby

Mezi další ozdoby na naše nohy patří nejen výrobky z kovů jako je zlato, stříbro, ale také platina nebo ocel. Takové šperky se dají nosit každý den. Ostatní materiály, které se používají na ozdoby a šperky patří spíše do sportovnějšího a plážového stylu.

Kdy se ozdoby nehodí?

Prstýnky na nohu nejsou vhodné do sportovní či jiné upnuté obuvi, hrozí vám nepříjemné poranění. Stejně je dobré odkládat prsteny a jiné šperky během spánku, sprchování a při nošení ponožek. Pokud je šperk opravdu extravagantní, ne vždy se může hodit do každé situace.

Článek Šperky na vaše chodidla byl publikován 3. března 2010 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...