Muslimské oblečení aneb jak se oblékají muslimské ženy a dívky

Tagy:  Muslimské oblečení, Korán, burkiny, hidžáb

Sponzorované odkazy:

Muslimské oblečení aneb jak se oblékají muslimské ženy a dívky

Burkiny. Víte co to je? Zajímá vás, jak se oblékají muslimské ženy a dívky, když se jdou koupat na pláž? Zatímco „zápaďany“ mohou okouzlovat opačné pohlaví nejrůznějšími modely plavek, bikin a sukýnek, muslimské dámy to tak jednoduché nemají.

Hidžáb

Proč si musí ženy zakrývat hlavu? Toto je jedna z otázek, která je pokládána jak muslimy, tak i nemuslimy. Pro mnoho žen je toto opravdovou zkouškou bytí muslimkou. Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá – Muslimky nosí tzv. hidžáb. A proč? Protože jim to Alláh nařídil. Mají zahalenou hlavu a celé tělo. Dalším důvodem je cudnost nejen u mužů ale i u žen. Obě pohlaví jsou pak ocenění podle jejich inteligence a ne podle toho jak vypadají a jak jsou přitažliví. Muslimka, která si zahaluje vlasy, dává svému okolí najevo, že je muslimka a má dobrý charakter a etické chování.
Slovo hidžáb pochází z arabského slova hadžaba, což znamená skryti pohledům, zahalení, zakrytí, utajení … Podle Koránu nemá žena ukazovat její krásu svému okolí, pokrývka hlavy by měla zahalovat nejen vlasy, ale také krk a prsa.

Požadavky?

Islám nestanovil přesně styl oblečení muslimky, ale stanovil jisté požadavky, které se musí dodržovat. Požadavkem číslo jedna je – zahalit určité části těla (hlava, krk, prsa…). Druhým požadavkem je volnost oblečení tak, aby neukazovalo ženské křivky. Třetím požadavkem je pak tloušťka – myslí se tím tloušťka oblečení, které musí být natolik silné, aby neukázalo barvu kůže nebo ony zmíněné křivky. Dalším požadavkem je skromný vzhled – oblečení by nemělo přitahovat pozornost mužů, nemělo by být blýskavé, lesklé, pestrobarevné apod.

Muslimky na pláži

A jak je to s oblečením, když se chtějí muslimské ženy vykoupat v moři a užívat si prosluněné pláže? Jsou kraje, kde není povoleno poodhalit partie ani při koupání v moři. Muslimské ženy se tak musí nořit do vody kompletně oblečené. Toto pravidlo platí i o mužích. Nesmí se vystavovat na slunci v plavkách západního stylu.
Muslimky se koupou buď v jejich běžném hidžábu a nebo v koupacím úboru – burkiny. Slovo je odvozeno od slov „burka“ a „bikiny“. Tento koupací úbor se objevil cca v roce 2008 v Austrálii. Právě v této zemi je používají profesionální záchranářky muslimského původu. Ovšem ne každá země dovolí Muslimkám toto pohodlné koupací oblečení. Existuje celá řada kontrol, které vám určí, v čem strávíte den na pláži.
Burkiny jsou „plavky“ které zahalují celé vaše tělo. Oproti muslimským požadavkům odhalují celý obličej, ruce a chodidla a navíc jsou upnuté na tělo.

BurkinyBurkiny

Článek Muslimské oblečení aneb jak se oblékají muslimské ženy a dívky byl publikován 20. dubna 2010 v 07.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (33).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...