Ozdobte se nejkrásnějšími drahokamy

Tagy:  drahokam, drahé kameny, diamant, šperk, prsten, náušnice, náramek, náhrdelník

Sponzorované odkazy:

Ozdobte se nejkrásnějšími drahokamy

Drahokamy patří odjakživa k ženám, dělají jim radost, podtrhují jejich krásu. Jejich obliba se v průběhu let nemění, stále jsou populární a na hodnotě spíše získávají. Ne vždy je ale třeba sahat hluboko do peněženky a vynakládat sta tisícové částky za ozdobu ušních lalůčků či zápěstí.

Drahokamy pro všechny

Drahokam je velmi obecný pojem. Není příliš konkretizovatelný, mohou se jím označit všechny možné kameny, které lze zakoupit v obchodech, zejména v broušené podobě. Dle encyklopedií drahokam je takový nerost, který má mimořádné kvality a splňuje následující podmínky: nádherná barva, vysoký lesk, čistota nerostu, musí být také odolný vůči poškození, s tím souvisí i stálost vlastností. Drahokam, jak již název napovídá, je vzácný, v přírodě se vyskytuje v omezeném množství.

Jaký si vyberete?

Drahokamem není jen diamant. Patří sem také safíry, smaragdy, rubíny, opály a mnohé další. Například granát se zpracovává i v České republice, konkrétně třeba na Turnovsku. Drahé kameny, jako jsou smaragdy, nejsou zdaleka tak nedostupné, jak by se mohlo zdát.

Prsten, jemuž dominuje smaragd, autor: pravekameny.czPrsten, jemuž dominuje smaragd, autor: pravekameny.cz

Drahé kameny a typologie

Drahé kameny stojí obecně ve středu zájmu už pěknou řádku let. Není tedy divu, že vznikly různé typologie či nauky o kamenech.

Kameny jsou například přisuzovány různým znamením zodiaku, jsou jim připisovány zcela konkrétní vlastnosti v souvislosti s příslušným znamením. Například lev má souzeny rubíny, citríny, granáty, tygří oko, jantar, topaz, diamant a křišťál. K vodnářovi naopak patří kameny zelené a modré barvy, konkrétně akvamarín, modrý safír, lapis lazuli, tyrkys, avanturín , opál či ametyst.

Jednotlivým kamenům se také přisuzují různé vlastnosti, včetně léčebných. Existují také různé teorie o kamenech a jejich energiích.

Ozdobte se i vy

Drahokamy jsou neuvěřitelně krásné, umí podtrhnout krásu všech žen. Stačí jen drobný kamínek na správném místě a nadělá divy. Není ale vždy nutné nakupovat ty nejdražší kousky. Důležité je vybrat barvu, která se bude dokonale hodit k tónu pleti, a správný tvar. Kámen musí být kvalitně vybroušený, aby vynikly jeho vlastnosti.

K dostání jsou také výrobky s méně kvalitními kameny, zato však s bohatším zdobením. Ty nám mnohdy udělají také ohromnou radost, protože bývají pestrobarevné, mohutnější a výraznější. Náramky či větší náušnice pak nadělají spoustu parády, byť nejsou zrovna těmi nejdražšími kousky.

Také umělé kameny mohou skvěle posloužit, party či procházka po městě je naprosto ideální příležitostí, kdy jejich lesk a barvy předvést.

Poznáte, které jsou pravé a které umělé?Poznáte, které jsou pravé a které umělé?

Článek Ozdobte se nejkrásnějšími drahokamy byl publikován 5. května 2010 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...