Čím píše dáma aneb dámská plnící pera

Tagy:  pera, Parker, tužky plnící pera, inkoust

Sponzorované odkazy:

Čím píše dáma aneb dámská plnící pera

Diáře, náramkové hodinky a plnící pera náleží mezi doplňky, u kterých ženy preferují a upřednostňují pouze tradiční provedení. Je fakt, že moderní doba jde kupředu a digitální hodinky budou ukazovat čas přesněji jak ten nejdražší mechanický strojek. To samé platí o diářích. V dnešní době je na trhu celá řada digitálních záznamníků, ale i tak dá žena přednost klasickému diáři, který nám může splnit daleko více funkcí.

Plnící pera

Podobné je to i s pery a psacími potřebami. Přestože kuličkové hroty a tenké fixy kloužou po papíru snadno a lehce, jak to že pravá dáma dá přednost klasickému peru? Je to snad tím, že tyto pera jsou dodávány s originálním pouzdrem? Nebo že se tyto pera plní inkoustem? Pravda je, že na úřadech, v kancelářích a jiných institucích dávají přednost klasické propisovačce, která má dnes větší právní platnost než podpis inkoustem.

Historie per

Psalo se 18. století, kdy se písaři mohli vzdát klasických per, jenže se namáčeli v kalamáři. V této době se zrodilo několik vynálezů, avšak žádný si nezajistil dlouhodobý plynulý přítok inkoustu. Teprve v roce 1884 vynalezl Lewis E. Waterman zásobník usměrňující tok inkoustu, čímž se zapsal do dějin jako otec novodobého plnícího pera.
Američan Lewis Waterman si sice nechal patentovat tento vynález, ale už nepřišel na to, jak pero naplnit. Odpověď našel jeho krajan Roy Conklin, který vynalezl pero se samočinným plněním. Největšího rozkvětu plnícího pera bylo dosaženo ve 20. století.

Tužky

Není divu, že kreativní ženy milují rovněž tužky, neboť v průběhu hektické schůze, kdy mozek pracuje na plné obrátky, lze tužkou snadněji zachytit různé postřehy. Proto by na žádném „dámském“ stole neměl chybět výběr dobře ořezaných tužek. Dámy pozor, nosit tužky volně v kabelce se ovšem nevyplácí. Tužky totiž mohou „počmárat“ podšívku kabelky a navíc o ostrý hrot se můžete lehce poranit. Myslete na to, že existují automatické plnící tužky.
Opravdu elegantně budete vypadat, pokud si pořídíte psací soupravu ve stejných barvách, stylu a designu. Láká-li vás tradice, zvolte Yard-O-Led. Tato firma byla založena v Anglii v roce 1934 a do dnešní doby vyrábí psací potřeby z vzácných materiálů.

Značková pera

Jestli i vy přemýšlíte o tom, že si nějaké pero dojdete zakoupit, seznámím vás s těmi nejluxusnějšími značkami, které pera vyrábí. Aurora – italská značka, založena v roce 1919 v Torínu. Dále Montblanc – firma byla založena v Hamburku. Namiki – je japonská značka per, která dodává zboží do celého světa. Omas – je opět italská značka per, složená z názvu Officina Meccanica Armando Simoni. Pelikan – tyto pera byly vyráběny již od roku 1832. Waterman – Americká značka per. A snad ta nejznámější a nejžádanější značka – PARKER.

Článek Čím píše dáma aneb dámská plnící pera byl publikován 11. května 2010 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...