Kvalitní obuv – aneb zdravé obutí

Tagy:  obuv, boty, žabky, podpatky, zdravé obutí, kvalitní obuv, tenisky, sportovní boty

Sponzorované odkazy:

Kvalitní obuv – aneb zdravé obutí

Dáváte si dostatečný pozor na to, jaké boty nosíte? Jsou opravdu ty pravé? Nezapomeňte na to, že nohy vám slouží celý život! Obuv je sice součástí módy, ale stojí vám to za zničené a bolavé nohy? Někdo dává přednost teniskám, někdo zase botám na podpatku a někdo si nedokáže představit život bez pantoflí nebo žabek. Věnujte větší pozornost tomu, zda právě vaše oblíbené botky jsou zcela zdravotně bezzávadné. Myslete na to, že některé boty jsou přímo zdraví škodlivé!

Kritéria výběru bot

Mezi nejdůležitější a nejzásadnější kritéria výběru bot patří bezesporu pohodlnost a neomezenost pohybu. Jakmile se vám v botech špatně chodí hned v obchodě při zkoušení, nesázejte na to, že se to časem během nošení zlepší, že trošku povolí, vytáhnou se apod. Proč si rovnou nevybrat takové boty, které vám sedí jak ulité a vaše nohy se v nich cítí jako v pohodlných bačkůrkách?

Zdeformované špičky nohou

Už jste někdy viděla dámu, která má doslova zdeformované špičky nohou a prsty? Je to dáno tím, že nosí často boty, kde není dostatek prostoru pro prsty. Není tomu tak dávno, kdy byly v módě dámské kozačky a lodičky s ostře špičatou špičkou. Tyto boty vypadají velmi elegantně, ale důležitým aspektem je, že bohužel škodí našemu zdraví. Zužují a zcela deformují nohu. Pokud i tak chcete nosit boty do špičky, vybírejte si takové, které mají ostrou a úzkou jen tu část špičky, kde již nemáte prsty. Zní to složitě? Zkrátka a jistě – boty by neměly být zužovány do ostré špičky příliš brzo. V takových botech se vám hůře prokrvují prsty a opravdovým „chudáčkem“ se stává zejména malíček.

Vysoké podpatky – ano, ne?

Vysoké podpatky působí elegantně, krásně a mnohé ženy mají hned lepší sebevědomí než v obyčejných teniskách. Podpatky ovšem signalizují také velké nebezpečí vašeho zdraví. Při dlouhodobém nebo dokonce pravidelném nošení se ničí klenba na chodidle. Také se velmi výrazně namáhá lýtkový sval a plosku nohy, kde pak vznikají mozoly. A co je ještě horší, pokud zvolíte boty, které mají nejen vysoké podpatky, ale také úzkou špičku. Takovým botám se raději vyhýbejte.

Sportovní boty

Boty na procházky a na sport by měly mít pevnou podrážku. Není příjemné a vůbec zdravé to, že při chůzi cítíte každou nerovnost a kamínek na chodníku. Obuv tohoto typu musí mít podrážku pevnou. Při sportu dbejte také na zpevněné kotníky.

Letní žabky

Myslíte si, že letní žabky jsou zdravotně nezávadné? Cítíte se při jejich nošení pohodlně? Ti, jenž se domnívají že žabky jsou zdravotně bezzávadné vězte, že tomu tak není. Jedná se o velmi nebezpečné obutí. Tyto boty vám po delším nošení způsobují puchýře, mozoly a někdy dokonce i nepříjemné otlačeniny od řemínků. Ovšem to není všechno. Asijské boty neboli žabky vám ničí přirozenou klenbu nohy a velice namáhají prsty a nutí svaly na prstech, aby neustále při chůzi pracovaly. Prsty by měly při chůzi odpočívat a ne se namáhat.

Článek Kvalitní obuv – aneb zdravé obutí byl publikován 1. července 2010 v 07.00 v rubrice Boty. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...