Dámský úplet

Tagy:  Vesta, svetr, rolák, pulovr

Sponzorované odkazy:

Dámský úplet

Dámský úplet … to je široký pojem, který v sobě skrývá vesty, irský aran, kašmírový pulovr, rolák atd. To jistě všichni víte a rozeznáte od sebe určité typy, co možná nevíte je fakt, že svetr ne vždy patřil do říše módy. V 19. století našel velké uplatnění v léčebnách a ozdravných programech. Svetr, jeho název je odvozen z anglického slova sweat – potit se. Pocení má pro lidský organismus blahodárný účinek a svetr byl výborný pomocník k docílení požadovaného efektu. Lewise Tomalin se nechal touto zdravotní pomůckou inspirovat a v roce 1884 otevřel specializovaný obchod „zdravotní vlněný program“, který se později změnil v dům módy.

Vzorované svetryVzorované svetry

Vlněné oblečení získalo úspěch při golfu, jízdě na koni, cyklistice nebo tenise. Britská verze si stále zachovává prestiž a italská zas luxus. Italové se dostali na špičku také díky barevné paletě, vedle klasických barev – černá, tmavomodrá, lahvově zelená, červená nebo béžová, zahrnují do nejnovějších kolekcích i sezonní odstíny.

Avon Celli

Je nejstarší italský módní dům plný úpletů, založený v roce 1922 v Miláně. Díky velmi kvalitní materiálům – kašmír a hedvábí a precizní práci patří tato značka od pradávna mezi špičky.

Avon CelliAvon Celli

Druhy

Pulovr s kulatým výstřihem

K tomuto výstřihu se hodí košile s límečkem a je na vás zda zvolíte variantu dovnitř nebo ven

Svetr s kulatým výstřihemSvetr s kulatým výstřihem

Rolák

Rozhodně není oblíbenec všech, někoho tísní nebo příliš hřeje u krku. Je však dokonalým kompromisem mezi ležérní elegancí a formálním oděvem.

RolákRolák

Svetr s výstřihem do V

Do tohoto výstřihu se opět hodí límeček a stejně tak o tričko s kulatým výstřihem. Tenký vlněný úplet nechte bez podkladu.

Svetr s výstřihem do VSvetr s výstřihem do V

Vesta

Dlouho, dlouho byl tento elegantní doplněk zapomenut. Před nějakou dobou se opět vrátil do módních obchodů a zůstává trendem i letos.

VestaVesta

Jak kombinovat

kombinace 1kombinace 1

Svetr do V oblečte k černým úzkým džínům. Boty a doplňky slaďte se barvami na vzoru svetru.

kombinace 2kombinace 2

Kardigan s hlubokým výstřihem a dvoubarevnými pruhy oblékněte přes klasické bílé tričko. Kotníčkové boty a kabelka doladí celkový vzhled.

kombinace 3kombinace 3

Pořádná zima ještě neudeřila, tudíž vám místo bundy bude stačit jen silnější svetr. Pro zimomřivé přidávám doplňky – čepice a šála.

kombinace 4kombinace 4

Rokerky a odvážné slečny právě zbystřily „to je pravé pro mě“ Svetr s prostřihanými rukávy můžete obléci na holé tělo nebo si pod něj vezměte kontrastní tričko s dlouhým rukávem.

Na závěr

Kombinovat černou nebo bílou a nějakou další barvu, to je jednoduché. Já vám poradím další zajímavější sladění různých barev: zelená a žlutá, modrá a žlutá, hnědá a žlutá nebo světle modrá, oranžová nebo zlatá a fialová a nebo v poslední době mě uchvátila zelená a růžová. Kombinací ji mnoho. Poraďte se s kvalifikovaným stylistou nebo popusťte uzdu vlastní fantazie.

Tříbarevná kombinace, to už je složitější. Zvolte si jednu barvu hlavní, která bude pokrývat větší část těla a zbylé dvě jí budou doplňovat a to v podobě náhrdelníku, kabelky, bot nebo laku

Článek Dámský úplet byl publikován 29. září 2010 v 00.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...