Čepice a šály – háčkovaná a pletená móda

Tagy:  pletení, háčkování, čepice, šály, nákrčníky, zima, podzim, doplňky

Sponzorované odkazy:

Čepice a šály – háčkovaná a pletená móda

Chladné počasí je tady. Nezbývá nám nic jiného než se teple obléci. Kalhoty, svetr, bundu okolo krku šálu a na hlavu čepici. Pletené čepice a šály se opět vrací do módy. Vytáhněte jehlice, háčky a kluba a dejte se do práce. Není nic originálnějšího, než si takovou čepku nebo šálu uplést sama.

Pletení

Určitě jste se setkali s tím, jak vaše babička pletla svetr, šálu, čepici, rukavice, ponožky apod. Pletení je opravdu velice stará technika. Nejenom naše babičky a prababičky se tomuto řemeslu věnovaly, ale už lidé ve 3. – 5. století našeho letopočtu pletení podlehli. Opravdu unikátní důkaz o vysoké technice pletení je doložen ze 3. století v Peru, kdy byl nalezen pletený pásek s kolibříky.
Dnešní pletení je mnohem jednodušší než v minulosti. Vždyť co k tomu potřebujete? Pouze jehlice dané velikosti a klubko vlny. Na výběr máte celou řadu vlna různých barev, materiálu a síly. Stačí si jen vybrat po jaké barvě a stylu toužíte a pustit se do práce.

Dětská pletená čepice pro děti, autor: Eva ArnicanováDětská pletená čepice pro děti, autor: Eva Arnicanová

Háčkování

Háčkování je trošku jiná záležitost než pletení, dalo by se říci, že se jedná o snadnější ruční práci. Odhaduje se, že háčkování je stejně staré s pletením. Je dokonce doloženo, že háčkovat uměly již ženy v době bronzové. A co musíte mít, abyste si mohla uháčkovat šálu nebo teplou čepici? Nepotřebujete jehlice, ale tzv. háček a přízi. Uháčkovat lze téměř cokoliv. Stačí jen hbité a šikovné ruce.

Pletená čelenka pro děti s uháčkovanou kytičkou, autor: Eva ArnicanováPletená čelenka pro děti s uháčkovanou kytičkou, autor: Eva Arnicanová

Čepice

Letošní podzim a zima dává pleteným čepicím doslova zelenou. Jedná se absolutní hit pro rok 2010. Čepice jsou k dostání nejen v obchodech, ale jak již bylo zmíněno v úvodu, můžete si je uplést sama.
Podzim 2010 dává přednost hlavně barevným a vzorovaným kouskům. Vévodí zelené, žluté, červené a fialové odstíny. Nepřehlédnutelná budete i v klasické bílé nebo švestkové barvě.
Čepice je důležitá nejen pro nás dospělé, ale také pro malé děti. Sháníte praktický dárek k vánocům? Co třeba originálně ručně pletenou čepici. Absolutní bomba jsou skřítkovské čepice pro miminka. Děťátko jí může nosit nejen v chladném počasí, ale např. i na focení. Váš drobeček bude vypadat kouzelně.

Hnědá čepice s bambulou, autor: merinaHnědá čepice s bambulou, autor: merina
Žluto-zelená čepice s bambulou, autor: merinaŽluto-zelená čepice s bambulou, autor: merina
Pletená skřítkovská čepice, autor: merinaPletená skřítkovská čepice, autor: merina

Šály

Šála je nepostradatelný doplněk nás všech. Pletené a háčkované šály jsou vyrobeny nejen pro dámy a děti, ale i pánové si přijdou na své. Šálu můžete nosit mnoha způsoby. Omotanou kolem krku, pouze ležérně přehozenou přes rameno, svázanou do praktického uzle apod.
Co se týče barev, platí to samé jako u čepic. Teplé, hřejivé a jemné odstíny béžových, hnědých, žlutých, červených, fialových nebo modrých odstínů jsou to pravé.

Háčkovaný nákrčník, autor: Eva ArnicanováHáčkovaný nákrčník, autor: Eva Arnicanová

Pro ty, kteří neradi vážou šálu, mohou vyzkoušet ručně pletený nákrčník, který váš krk uchová v teple a navíc budete vypadat šik. Nákrčníky jsou v mnoha variantách, volné, upnuté, na knoflíky, suchý zip, přes hlavu a mnoho dalších.

Hráškový nákrčník do chladného počasí, autor: Jana HeberlieHráškový nákrčník do chladného počasí, autor: Jana Heberlie
Velice moderní a hřejivá šála, autor: Jana HeberlieVelice moderní a hřejivá šála, autor: Jana Heberlie

Článek Čepice a šály – háčkovaná a pletená móda byl publikován 12. října 2010 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...