Pánské košile vypovídají o eleganci a vkusu

Tagy:  pánské košile, bílé košile, pruhované košile, kárované košile

Sponzorované odkazy:

Články v sérii

  1. Pánské košile vypovídají o eleganci a vkusu
  2. Tvar límečku - nejdůležitější část košile
Pánské košile vypovídají o eleganci a vkusu

Pánská košile si prošla opravdu dlouhým vývojem. První košili, která se zapínala na prsou, si nechala zaregistrovat firma Brown, Davis Co roku 1870. Do té doby se košile oblékaly přes hlavu. Až do 18. století se nosila vespod a byl vidět jen límeček. V té době se totiž řadila mezi spodní oblečení. Z hlediska etiky, totéž platí dodnes – muž neodkládá sako a nezůstává jen v košili, pokud je v přítomnosti dámy.

Bílá košile

Elegantní bílá košile Vincenzo BorettiElegantní bílá košile Vincenzo Boretti

Bílá košile je důkazem noblesy. Až do konce 19. století je mohl nosit jen ten, kdo měl dost peněz, aby si mohl nechat košili často prát a měl jich dostatek na střídání. Při práci by se mohla bělostná košile ušpinit, proto si ji mohl oblékat pouze gentleman, tedy šlechtic.

Pruhované košile

Pruhovaná košile Tom TailorPruhovaná košile Tom Tailor

Pruhované košile přišly do módy koncem 19. století a byly vhodné pro měšťanské obchodníky. V té době se ovšem prosazovaly velmi těžko, protože vzor na košili budil dojem, že maskuji nějakou nečistotu. Z toho důvodu se zrodil kompromis v podobě barevné košile s bílým límečkem a bílými manžetami. Košile, v této podobě, si zachovala oblíbenosti dodnes, i když nepůsobí tolik seriózně jako bílá košile.

Károvaná košile, pro dny volna

Károvaná košile z katalogu Bon PrixKárovaná košile z katalogu Bon Prix

Košile s malým mřížkovaným kárem už dávno není jen symbolem anglického venkova. Nosí se hlavně na podzim a v zimě, do pulovru, do tvídového sako nebo do sportovní bundy. Dá se nosit i ke kalhotám z kepru nebo kordu. Také Ralph Lauren si ji velmi oblíbil a zařazuje ji každoročně do svých kolekcí. Károvaná košile v sobě spojuje prvky klasického s uvolněným a tradičního s módním a zajišťuje si tak neustálou popularitu.

Dokonalá košile má …

Elegance a stylElegance a styl

Odnímatelnou výztuž límečku, ale u měkkých límečků to není třeba

Vertikálně přestřižené sedlo u zadního dílu (díky němu košile lépe sedí)

Přesně navázaný vzor

Čím je šev hustěji prošitý, tím je trvanlivější

Perleťové knoflíčky, které jsou tvrdé a jen tak se nezlomí

Drahé košile mají knoflíkovou dírku širou ručně a vodorovně, nikoliv svisle

Na bocích, mezi předním a zadním dílem, je vsazen do rozparku klínek pro zpevnění

Článek Pánské košile vypovídají o eleganci a vkusu byl publikován 19. ledna 2011 v 00.00 v rubrice Pánská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...