Jarní trenčkot, to je jarní elegance

Tagy:  Trenčkot, kabát

Sponzorované odkazy:

Jarní trenčkot, to je jarní elegance

Víte, že i trenčkot má své vzestupy a pády? No ano, je na tom stejně jako jiní velcí klasikové, se kterými se v módním světě setkáváme odnepaměti.

Za vše může Burberry

V roce 1901 navrhl Thomas Burberry nepromokavé vojenské pláště a na nabídl je ministerstvu obrany. Uniformy byly se souhlasem přijaty. Postupně přibyly nárameníky, objemné kapsy s patkami a ještě pásky na zápěstí a kolem krku, jež chránily proti větru. Nová verze s dvojitým zapínáním opět od Burberryho je vojáky pokřtěna na trench coat (trench – zákop, coat – kabát).

Army stylArmy styl

Nejoblíbenější

Nejvíce rozšířený je model z popelínu s dvojitým zapínáním na deset knoflíků a vzadu s rozparkem, s pásky na rukávech ve výši zápěstí a páskem v pase, který nezapínáme, ale zavazujeme. Pokud se rozhodnete zavázat pásek vzadu, takzvaně po dragounsku, v tom případě nechtě trenčkot rozepnutý.

TrenčkotTrenčkot

Jak nosit trenčkot

Šátek se k trenčkotu skvěle hodíŠátek se k trenčkotu skvěle hodí

Tak už jsme si řekli jak trenčkot vázat, teď si ještě řekneme jak ho správně nosit. Krátká verze se výborně hodí ke kalhotám cigaretového střihu, společně se sandály na vysokém podpatku. Pro večerní příležitosti zvolte trenčkot z černého saténu.

Pod trenčkot v neutrální šedé nebo tmavě zelené oblečte svetr v teplých barvách – zářivě oranžová, rudá, světle purpurová nebo jarní zelená. K tomu džíny a neutrálně zbarvené boty pro ležérní vzhled. Klopy nechte otevřené, ať můžete předvést v dekoltu korále v různých délkách.

Okraj sukně nebo šatů nesmí zpod trenčkotu vyčnívat, ledaže by byl rozdíl mezi krajem sukně a trenčkotu více než 5 centimetrů. Pokud můžu radit, rozšířené sukně odložte a dejte přednost přiléhavé variantě.

Trenčkot a sukněTrenčkot a sukně

Černý trenčkot je klasický a elegantní. Dejte si ale pozor, abyste neoblékla černé kalhoty, boty i doplňky, pak byste mohla působit, že jdete na pohřeb.

Jaký trenčkot je ten pravý?

Pokud jste „holka krev a mlíko“ volte jednoduchost. Zapomeňte na nárameníky, velké knoflíky a maxi délky.

Jestliže si můžete dovolit delší trenčkot, ujistěte se, že okraj končí tam, kde je noha nejštíhlejší. Nejlepší je asi délka nad kolena.

Líbí se vám dvouřadý trenčkot? S touto verzí ale opatrně, protože rozšiřuje a proto je vhodnější pro vyšší a štíhlejší postavy.

Jednořadý trenčkotJednořadý trenčkot Dvouřadý trenčkotDvouřadý trenčkot

Jak poznáte, že je velikost dokonalá? Správná velikost se pozná podle toho, že ramenní šev je v místech ramenního kloubu a rukávy zakrývají zápěstí.

Článek Jarní trenčkot, to je jarní elegance byl publikován 24. února 2011 v 00.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...