Skotská móda v Evropě

Tagy:  Skotsko, skotská móda, káro, kilt, pléd, baret, Sheatland, kostičky, anglomanie

Sponzorované odkazy:

Skotská móda v Evropě

Anglomanie – nebo-li bezmezné vyznávání britského stylu. Jedná se spíše o mužský fenomén, ale pozor i dámy se někdy přiklánějí k tradičnímu britskému stylu, ať už to projevují pouhým šálkem čaje o páté nebo oblékáním typické módy. Podíváte-li se spoustě žen do šatníku, určitě najdete takové výrobky, jenž jsou označeny štítkem s nápisem „Made in United Kingdom“.

Skotská móda a Italové

Pro většinu dam a žen představuje kombinace twinsetu a kiltu (nejlépe sepnutého velkým spínacím špendlíkem) jasné staromódní oblečení. Naopak pro celou řadu žen se jedná o skvost módního šatníku. Dnešní móda dovoluje nosit cokoliv, kamkoliv. Možná že je tento styl už dobrých pár let překonaný, ale pokud patříte mezi její favoritky, nebojte se tak oblékat i nadále. Vždyť žijeme v moderním světě, tak si můžete daný outfit trochu zmodernizovat. Vlastně záleží na střihu a stylizaci, jestli se kostkovaná a nápaditá sukně promění v elegantní a módní kousek.
Možná vám to zní divně, ale Italové se rádi oblékají do skotských modelů. Dokonce v Miláně existuje velký obchodní dům, který je specializovaný výhradně na vše skotské. Byl založen už v roce 1700 a je považován za ten nejúspěšnější obchod do dnešních dob.

Skotská klasika

Kilt – původně se jednalo o pánskou kostkovanou sukni, která byla součástí skotského kroje. Postupem časů se kilt dostal i na běžná přehlídková mola a stal se oblíbený také u mladých slečen, žen a dam.
Pléd – tento oděv může být vyroben z ovčí nebo kašmírové vlny. Tento přehoz se stal oblíbeným doplňkem, který se postará o to, že váš šatník bude vždy luxusní, stylový a trendy. Jen málo žen v současné době nevlastní alespoň jeden vlněný kostkovaný šál nebo šálu.
Argyll – jedná se o typické ponožky a podkolenky s typickým geometrickým vzorem s kosočtverci. Tento vzor je v současné době znám hlavně u svetrů a triček.
Brogues – jsou polobotky, které v 19. století nosili nejen muži, ale také ženy.
Baret – co dodat ke skotské čepici? Snad jen to, že baret se stal součástí našich šatníků již v 19. století a doplnil také různé sportovní úbory.
Shetland – tak jsou pojmenovány teplé skotské tkaniny a úplety, které se vyrábějí z přírodních vln.

Károvaný vzor

Když se řekne károvaný vzor, většinou si vybavíme tradiční skotské sukně. Káro jsou vlastně pruhy a kostičky, které jsou „přečmárány“ dalšími pruhy a nebo proužky a jako výsledný kousek vypdají opravdu nádherně. Pokud na sebe rádi strháváte pozornost, nemusíte se bát obléknout na sebe např. károvanou bundu nebo vestičku. Co se týče károvaných sukní, známe je hlavně ze svých školních let. Jednalo se převážně o kombinaci červených a černých kostek. Sukně bývají často skládané a dá se říci, že právě letošní rok přicházejí opět do módy.
Kárované kalhoty vybírejte pečlivě. Jedná se o vzorované kalhoty, které opticky rozšiřují. Proto sáhněte raději po nenápadných kostkách a proužcích v jemných barevnách kombinacích.

Článek Skotská móda v Evropě byl publikován 19. ledna 2010 v 07.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...