Dámský kostým – je elegantní a najdeme ho v každém dámském šatníku

Tagy:  Dámský kostýmek, sukně, Coco Chanel

Sponzorované odkazy:

Články v sérii

  1. Dámský kostým – je elegantní a najdeme ho v každém dámském šatníku
  2. Kalhotový kostým - elegance a pohodlí
Dámský kostým – je elegantní a najdeme ho v každém dámském šatníku

Klasický dámský kostým je symbol elegance, na tom se shodneme všichni. Působí vážně, šarmantně a žensky. Sako a sukně doplněné halenkou, to je nejoblíbenější oblečení do práce i pro soukromé účely. Kostým je zkrátka všestranný a praktický. Obleče vás do banky, na svatbu, na oslavu, a nebo na nákupy. Jeho neopomenutelnou předností je dokonalá image, kterou dodá nositelce. Navíc se dobře nosí a báječně se dá obměňovat různými doplňky, které dodají byznys efekt – jsou to barevně sladěný živůtek, vhodné lodičky a kabelka.

Barevné dámské kostýmkyBarevné dámské kostýmky

Kostým si získal velké uznání jako nekomplikovaný a elegantní způsob oblékání, a to od svého počátku. Střih vychází z pánského saka, protože je kladem důraz na jeho jednoduchost a střízlivost.

Oblíbené barvy – fialová a růžováOblíbené barvy – fialová a růžová

V druhé polovině 19. století usilovaly ženy o rovnoprávnost a začaly sportovat, z té doby pochází první kostýmy s krátkými vypasovanými kabátky a dlouhé sukně. Sako bylo velmi praktické, dá se kdykoliv odložit a zase obléci. Nesmírně populární se staly cestovní kostýmy v pánském stylu, jejichž saka měla široké klopy, švy zvýrazněné prošívání a velké knoflíky.

Elegantní dámské kostýmkyElegantní dámské kostýmky

Oblékání v pánském stylu se ukázalo jako ideální pro každodenní nošení, proto dámy navštěvovaly pánské krejčovství, kde jim ušil krejčí sako na míru a podle jejich představ. Sako na rozdíl od jiných oděvů nepodléhalo vrtochům módy a bez úhony přežilo desítky let.

Kostým od Coco Chanel

Kostýmky Coco ChanelKostýmky Coco Chanel

Coco Chanel se netajila svoji vášní pro moderní kostýmy. Žerzej, který se v té době používal jen k výrobě spodního prádla, použila na kostýmy, aby se ženy cítily co nejpohodlněji. V době kdy Christian Dior ovlivňoval módu, šla Chanel opět svou cestou. Namísto útlého pasu, zvýrazněného poprsí a široké sukně předvedla jednoduchý, ale elegantní kostým z měkkého mramorovaného tvídu. U sak vynechala klopy a místo nich zvolila rovné límce, hladký stojáčky nebo hladký výstřih ke krku. Komplet pak doplnila blůzkou s vázačkou, bižuterií a páskem. Chanel kostým se brzy stal celosvětově úspěšný, což přetrvává dodnes.

Chanel kostýmky – kombinaceChanel kostýmky – kombinaceDoplňky ke kostýmku ChanelDoplňky ke kostýmku Chanel

Velmi pečlivě vybírejte barvy a vyhýbejte se neobvyklým módním odstínům, které se udrží jen jednu nebo dvě sezóny. Stejně tak se vyhněte i přechodným módním prvkům, jako jsou exotické knoflíky, zipy, cvočky, třásně a loga.

YSL kostýmkyYSL kostýmky

Článek Dámský kostým – je elegantní a najdeme ho v každém dámském šatníku byl publikován 14. srpna 2010 v 00.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...