Tvar límečku - nejdůležitější část košile

Tagy:  Tvar límečku, klasický, otevřený, propínací

Sponzorované odkazy:

Články v sérii

  1. Pánské košile vypovídají o eleganci a vkusu
  2. Tvar límečku - nejdůležitější část košile
Tvar límečku - nejdůležitější část košile

Tvar límečku je bezesporu známkou stylu každé košile. Košile s různými tvary límečku se šily odedávna. Zásadní rozdíl je v tom, jestli je límeček stojatý nebo ležatý. Do konce 19. století převládaly spíše stojaté límečky, dnes už se stojáčky nosí už jen do smokingu.

Tvar límečku – klasický, propínací a otevřenýTvar límečku – klasický, propínací a otevřený

Vyměnitelné límečky

Sada límečkůSada límečků

Límečky jsou vyměnitelné, jak u stojatých, tak u ležatých typů. Jejich přednost spočívá v tom, že límeček můžete kdykoliv přeprat, aniž při tom namočíte košili. Další nespornou výměnou je libovolná výměna tvarů, čímž vzbudíte dojem, že vlastníte velké množství nejrůznějších košil. Je zde ovšem i nevýhoda, a to ve zdlouhavém zapínání límečku a hledání knoflíčků. Dříve ovšem byly mnohem oblíbenější, dnes se s vyměnitelnými límečky setkáte jen zřídka.

Tvary límců

Klasický

Tvar límce: klasickýTvar límce: klasický

Výška ležatého límečku je tvárná a zároveň nenápadná. Vzdálenost mezi špičkami límečků může být rozdílná. Vysoký límeček hodně zakryje krk a díky své výšce umožňuje nosit široké nebo mohutné kravaty. Pokud máte dlouhý krk, můžete ho vysokým límcem zkrátit a naopak krátký krk prodloužíte nízkým límcem.

Otevřený

Tvar límce: otevřený – klasický, středně a široceTvar límce: otevřený – klasický, středně a široce

Velmi elegantní tvar límce, jehož špičky směřují ven a tím dávají prostor pro uzel kravaty. Otevřený tvar límce je tedy vhodný pro kravaty s podšívkou a k širokým kravatám. Košile s tímto límcem nosí stylový gentlemani.

Propínací

Tvar límce: propínacíTvar límce: propínací

Knoflíčky po stranách, které drží špičky límců, opět připravují dostatek místa pro uzel kravaty. Knoflíčky na špičkách límců, dávají košili sportovní vzhled, proto košile vypadá velmi dobře s kravatou i bez ní. Pokud se držíte etiky, moc dobře víte, že jedině s kravatou je muž oblečený.

S výložkou

Límec s výložkouLímec s výložkou

Košili s tímto typem límce prý prvně nosil princ z Walesu a později i Edward VIII., na své cestě po USA. Američané tento styl milují dodnes, protože se v malém průzoru uzel kravaty pěkně podzvedne. Nevýhodou je, že se tento tvar límce bez kravaty nedá nosit.

O špičkách límečku platí totéž co o koutcích úst: čím více směřují vzhůru, tím jsou sympatičtější.

Jak poznáte, že košile správně sedí

Uzel na kravatě nesmí být nadzvedáván špičkou límečku od náprsenky. Dejte ale pozor, aby špičky límečku nenadzvedával příliš velký uzel na kravatě.

Pokud otočíte hlavu, musí špičky límečku ležet na náprsence

LímečkyLímečky

Malá rada na závěr

Pokud máte v oblibě malé a úzké límečky, nemůžete k nim uvázat těžkou žakárovou kravatu

Článek Tvar límečku - nejdůležitější část košile byl publikován 21. ledna 2011 v 00.00 v rubrice Pánská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...