Jak se starat o oblečení s flitry, z kůže a peří?

Sponzorované odkazy:

Jak se starat o oblečení s flitry, z kůže a peří?

Vždy, když jdete na speciální událost, snažíte se vypadat, co možná nejlépe. Výjimečně vytáhnete k večerní róbě kožich, nebo péřové boa, nebo oblečení plné štrasu a třpytek. Víte, jak se k nezvyklým materiálům chovat a udržovat je v čistotě?

KabátyKabáty

Hlavně ať se to třpytí

Některé ženy nemají třpytky, štrasové ozdoby a lesklé materiály rády. Mají pravdu, pokud se špatně nakombinují, mohou vypadat stejně lacině, jako příliš mnoho leopardího vzoru. Máte-li vkus a umíte třpytivé kousky nosit s grácií, měla byste údržbě takovéhoto oblečení věnovat pozornost. Určitě není dobrým nápadem, dát oblečení se třpytkami do pračky mezi ostatní oblečení a dát ždímání na maximální počet otáček.

FlitryFlitry

Nejšetrněji vyperete takové oblečení v ruce, anebo za použití velmi jemného programu na ruční praní v pračce. Perte ho naruby a nedávejte příliš mnoho otáček a nezapomeňte, že třpytivé topy a šaty nemají co dělat v sušičce. I při odstraňování skvrn z topu plného flitrů chce zvláštní zacházení, nejlépe pouze žlučové mýdlo, popřípadě velmi jemný odstraňovač skvrn, dejte pozor, ať nepoškodíte nitě, které drží flitry na látce. Nevíte-li si rady, raději odneste špinavý kousek do čistírny. Kousky, které mají flitrů opravdu hodně, sušte vodorovně na ručníku, stejně jako vlněné svetry. Nikdy je neždímejte, mohli byste top, či šaty nenávratně poškodit.

Kožešiny

V dnešní době se již opouští od pravých kožešin, a to je pro zvířata jedině dobře. Pokud máte památeční kožíšek, na který nedáte dopustit, velmi opatrně s jeho údržbou. Drahé kousky patří do rukou profesionálního kožešníka (přinejhorším do čistírny). Dokáže kožich zbavit zápachu, skvrn, nečistot, aniž by je poškodil. Kožich by se měl čistit alespoň jednou ročně, nejpozději, než jej uložíte na jaře do skříně.

Kožešiny byste měli uchovávat v prodyšných obalech na oděvy, aby vám nezatuchly, můžete je vyvětrat na čerstvém vzduchu (ne za deště, anebo v mrazu). Na balkoně můžete kožich lehce proklepat, zbavíte jej prachu a drobných nečistot. Speciálním kartáčkem na kožešinu ho můžete i pročesat. Nepoužívejte na kožešiny spreje na oživení textilií a voňavky. Po každém použití byste měli kožich nechat volně proschnout na vzduchu.

PeříPeří

Peří

Máte-li na některém oblečení ozdoby z pravého peří, vlastníte péřové boa? Peří není stálobarevné a patří do čistírny. Pokud si přeci jen troufnete na jeho praní, použijte jemný roztok mýdlové vody, lehce ji vypláchněte, vysušte na vzduchu, vysušit můžete fénem se studeným vzduchem, poté můžete peří lehce načechrat rukou, nebo zkusit napařit napařovacím kartáčem. Věřte však, že čím vícekrát peří vyperete, tím dříve bude vypadat mdle a vypelichaně.

Článek Jak se starat o oblečení s flitry, z kůže a peří? byl publikován 3. ledna 2022 v 09.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...