Proč oblečení před prvním použití vyprat?

Sponzorované odkazy:

Proč oblečení před prvním použití vyprat?

Na světě existují dva typy lidí. Jedni donesou nové oblečení z obchodu, ustřihnou cedulku a dají jej do pračky, druzí jej směle pověsí do skříně. Proč byste měli své oblečení před prvním použitím nejdříve vyprat? To vám vysvětlíme v dnešním článku.

Většina módních kousků se šije v Asii. Nedělejte si iluze, i značkové věci na pulty našich obchodů putují zabalené v plastových pytlících, krabicích v obřích kontejnerech na lodích. To, že je nové, nic nemění na tom, že obsahuje barviva, chemické látky, které brání jeho plesnivění, po oblečení běhají krysy a myši, navíc si jej před vámi také někdo zkoušel… Opravdu chcete, abyste si takové oblečení oblékli na vaši pokožku, nebo dokonce vaše děti? Extrémní pozornost věnujte desinfekci spodního prádla a plavek.

Určitě ve vás nehodláme vyvolat fobii z nového oblečení, ale když se nad těmito fakty zamyslíte, už si začnete nové oblečení rovnou prát. Během výroby oblečení, jeho transportu, až po jeho vystavení v obchodě – to je velice dlouhá cesta, kdy se jednoho kousky oblečení dotknou stovky lidí, než si jej donesete v tašce domů. Od běžných bakterií, jako je chřipka, či COVID 19, které na oblečení nevydrží příliš dlouho (několik hodin až dní – záleží na materiálu), až po bakterie, které rozhodně na své pokožce nechcete – například zlatý stafylokok, který může způsobovat nepěkné vyrážky, které bývají velice často rezistentní na léčbu antibiotiky. O možném přenosu pohlavních chorob při zkoušení plavek na intimní partie, není snad ani třeba diskutovat. A ano, plavky bývají opatřeny v rozkroku nálepkami, které by měly zaručit větší hygienu zkoušejících, ale lidé jsou různí a někteří si prostě plavky zkoušejí přímo na tělo. Nechutné? Zcela určitě!

V úvodu článku jsme zmínili to, že oblečení obsahuje nejrůznější barviva. Mnohdy v nadměrném množství. Už jste někdy zkoušeli namočit tyrkysové, či rudé tričko do kýble s vodou před prvním praním? Jak dlouho trvá, než oblečení přestane nadbytečnou barvu pouštět? Vše absorbuje vaše pokožka. Můžete vyfasovat vyrážku, kopřivku, ale citliví jedinci mohou reagovat i anafylaktic­kým šokem.

Dalším problémem jsou formaldehyd a chinoliny, které se používají na zamezení plesnivění oblečení ve skladech a při transportu na lodních kontejnerech. Tyto chemikálie jsou známé jako karcinogeny, o jejich nebezpečnosti není pochyb. Vzpomeňte si na nepříjemný chemický pach u některých nových kousků oblečení. Nechcete-li svou pokožku, či pokožku vašich dětí vystavovat karcinogenům, rozhodně nové oblečení vyperte!

Vůbec neuděláte chybu, namočíte-li nové oblečení do kýble s vodou (její teplota musí odpovídat teplotě uvedené na štítku u oblečení) a trochou tekutého pracího prostředku. Díky tomuto budete mít jistotu, že se odmočí co nejvíce zbytečné barvy a chemikálií. Několikrát oblečení vypláchněte, a pak jej dejte vyprat do pračky. Pokud perete nové oblečení pouze v pračce, určitě se také chemikálií a barev zbavíte, ale díky odmočení v kyblíku se odstraní více chemikálií. Navíc s menší pravděpodobností následného obarvení dalších kousků, které s tímto oblečením budete prát.

Jsou však materiály, kterým praní neprospívá, jako třeba kůže, takové oblečení otřete alespoň speciálním vlhčeným hadříkem. Jiné materiály vám pomůže „vydesinfikovat“ UV záření (oblečení musí být barevně stálé).

I sušička může být skvělým pomocníkem při odstraňování bakterií z oblečení, zapněte v ní alespoň hodinový program.

Článek Proč oblečení před prvním použití vyprat? byl publikován 22. ledna 2024 v 07.00 v rubrice Dámská móda, Pánská móda a Dětská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...