Jak správně pečovat o kabelku

Tagy:  kabelka, kabelky, péče o kabelky, údržba, kabely, tašky, zipy, impregnace, kožené kabelky, useň

Sponzorované odkazy:

Jak správně pečovat o kabelku

Pečujete o vaši kabelku s citem a s jemností? Dodržujete zásady správné údržby, aby vám co nejdéle vydržela?

Nepostradatelný doplněk

Kabelka je nepostradatelný a skvělý vynález. Nemusíte ji uložit a schovat na dno skříně, ani když zrovna přiberete pár kilo, protože tento doplněk vám bude slušet pořád stejně. Pokud si dobře vyberete, kabelka vás může provázet opravdu hodně dlouho. Tím se myslí ne pouze týdny či měsíce, ale dokonce i roky. Aby vám však mohla dobře sloužit a stále vypadat jako nová, musíte jí občas věnovat nějakou tu péči. Nebojte se, není to nic složitého. Stačí jen pár minut a kabelka bude zase jako nová.
Pokud jste si právě pořídila kabelku, vysněný kousek do vašeho šatníku a přejete si, aby se vám nikdy nezničila, přečtěte si následující řádky, abyste se své milované společnice kvůli popraskanému povrchu či pokaženému zipu nemusela zase brzy vzdát.

Péče o povrch kabelky

Kabelky mohou být vyrobeny z různých materiálů. Taková kabela z pravé kůže je královnou mezi těmi ostatními. Udržet si kůži krásnou a bez vad si vyžaduje důkladnou údržbu. Nejdůležitější je vědět, zda vlastníte kabelku z kůže hladké či drsné, na tyto dva povrchy se totiž užívají rozdílné přípravky. Tekuté výrobky můžete použít na hladkou kůži. Ty obsahují vosky, různé oleje a impregnační činidla. Pokud má vaše kožená kabelka pouze drobnou nečistotu, postačí vám jemná guma.
Drsná kůže si vyžaduje speciální spreje, které nezpůsobí slepení jemných vláken.
Nikdy nepoužívejte k ošetření a údržbě kabelky krém na boty. Tento krém má totiž úplně jiné složení než krémy, které jsou určeny k udržování kožené galanterie.
Vnitřek kabelek bývá nejčastěji vyroben z plátna, nylonu nebo vepřové usně. Ty omyjete nejlépe vodou nebo pomocí bavlněného hadříku. Vyzkoušejte hadřík namočený v mýdlové vodě.

A co zipy, ucha a jiné detaily?

Pečovat a starat se o kabelku znamená čistit a udržovat nejen povrch a vnitřek, ale také ostatní součásti kabelky. Pokud nechcete aby se zip při věčném zapínání a rozepínání jednou zasekl a přestal fungovat, musíte ho jednou za čas ošetřit pečlivým promazáním včelím voskem. Dá se zakoupit např. v železářském zboží. Pokud má vaše kabelka různé kovové ozdůbky a jiné kovové detaily a pokud vypadají zašle, špinavě či ošoupaně, můžete je nechat vyčistit nebo vyměnit u každého opraváře obuvi a kabelek. Opravdovým pomocníkem jsou také speciální vatičky na čištění zašlých šperků.
Ucha, držadla a řemeny jsou ty nejnamáhanější části kabelky. Kabelku není dobré přetěžovat! Nečistoty z nich odstraníte nejlépe speciálním gumovým kartáčkem a speciálními krémovými přípravky.

Na nic nečekejte a postarejte se o vaše doplňky už teď.

Článek Jak správně pečovat o kabelku byl publikován 7. března 2010 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...