Pruhovaná trička

Tagy:  pruhovaná trička, námořnický styl, historie pruhovaného trička

Sponzorované odkazy:

Pruhovaná trička

Historie pruhovaného trička

Pruhy jsou v jarních módních kolekcích velmi oblíbené. Takzvaný námořnický styl však nevznikl na lodi, jak se mnozí domnívají, ale ve vězení. Pruhované mundůry se začaly nosit před 130 lety v amerických věznicích a kolem roku 1930 se jich vězni museli vzdát. Ještě před vězni se pruhovaným oblečením mohly „chlubit“ prostitutky, kacířky a lidé, které byli vyloučení ze společnosti. A proč zrovna pruhy? Bylo to z toho důvodu, že katolická společnost se domnívala, že zebra je spojenec samotného Satana.

Jak přišly pruhy do světa módy

A kdo nás přiměl nosit prokleté pruhy? Byla to Coco Chanel. Tato malé vzteklá Francouzka velmi ráda porušovala konvence, a proto tedy zavedla do módy modro-bílá pruhovaná trička, které do té doby nosili jen francouzští námořníci. Fascinovala jí elegance a jednoduchost pruhů a jako správný průkopník začala námořnické tričko i nosit. Poprvé se v něm objevila na své dovolené na francouzské Riviéře. Jednoduše ho zastrčila do černých kalhot a nový model byl na světě.

Model z kolekce Coco ChanelModel z kolekce Coco Chanel

Jak kombinovat pruhovaná trička

Jistě je vám známe, že letos budou trendy velmi krátké šortky. Již teď na jaře v nich můžete vyrazit do ulic, pokud si k nim vezmete silonky nebo silnější punčocháče v kombinaci s pruhovaným svetříkem. Jako doplněk zvolte mohutný řetěz kolem krku nebo výrazné červené korále. Velmi dobře vám může posloužit i šátek kolem krku, který je příjemným zpestřením celkového vzhledu. Další elegantní kombinací jsou úzké bílé kalhoty s tenkým červeným páskem a samozřejmě pruhované tričko. Toto spojení vám dodá šarm Francouzek ze Saint Tropez.

Možnost kombinace pruhůMožnost kombinace pruhů

Základním doplněním pruhovaného trička jsou košile, bílé kalhoty a modré nebo bílé sako. Tento trend dotáhnete k dokonalosti především výraznými detaily. Výrazná brož nebo dokonce mašle, tenký červený pásek, přívěsek kotvy a hadrové tenisky nebo baleríny. Zapomenout byste neměli ani na náramky a kabelky. Při kombinování je nejlepší držet se trikolory – modrá, bílá a červená.

Protože námořnický styl pochází z 60. let, hodí se k němu líčení s této doby, tedy černé linky a sytě červené rty. Pokud výrazná rtěnka nezapadá do vašeho jemného stylu, naneste na rty jen lesk a oči poprašte modrými očními stíny.

Námořnický stylNámořnický styl

Článek Pruhovaná trička byl publikován 31. března 2010 v 12.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...