Pánský župan - domácí pohodlí

Tagy:  pánský župan, župany Bugatti

Sponzorované odkazy:

Pánský župan - domácí pohodlí

Pokud si prohlédneme župan z konce 19. století, zjistíme, že hraje všemi barvami. Je to absolutní kontrast k tmavému dennímu obleku anglického gentlemana. Zdánlivě se k černému šatníku viktoriánského muže nehodí. Pokud bysme se však mohli dostat do interiéru tehdejší doby, uvidíme orientálně laděný celek. Anglii fascinoval exotický původ Orientu, od vodní dýmky před harém až po Pohádky tisíce a jedné noci. Župan je symbolem volnosti a svobodomyslnosti. Můžete v něm sednout ke krbu a číst si román nebo jen tak odpočívat se sklenkou brandy.

Župan jako domácí oděv v minulém stoletíŽupan jako domácí oděv v minulém století

A jak odpočívali američtí gentlemani v druhé polovině 20. století? Obrázek z té doby, by nám ukázal tehdejšího moderního Američana ze střední vrstvy zahaleného v županu, jak sedí s novinami v křesle, pije šálek čaje a kouří cigaretu. Jeho oděv, na rozdíl od ostatních oděvů té doby nepodléhá času. Toto je další doklad toho, že mnohé styly odívání zůstaly od třicátých let do dnešních dnů prakticky nezměněné, a jsou přitom stále atraktivní a oblíbené. Některé ranní domácí pláště nebo župany jsou tak elegantní, že byste v nich mohli jít ráno pro pečivo a pekařka by určitě jen užasla.

Styl se projevuje v detailech. Třeba v tom, jak se oblékáme, když nás nikdo nevidí. Gentlemanův oděv není žádný převlek. Je to oblečení, které nosí a obléká proto, že se v něm cítí dobře, a nikoli aby v něm udělal dojem.

Luxusní župany BugattiLuxusní župany Bugatti

Snídaně, první a mnohdy nehezčí jídlo celého dne je přehlížena a mnohdy i zapomenuta. Většina lidí raději zůstává co nejdéle v posteli, a pak snídá ve spěchu mezi sprchou a oblékáním. Přitom stylová snídaně může posilnit pro zdolávání následujících hodin. Jen muž, který věří, že sám sobě stojí za to, aby v klidu strávil snídani v elegantním županu, místo v plandavém triku a boxerkách je gentleman dbalý stylu.

Dotek luxusu od značky BugattiDotek luxusu od značky Bugatti

Hedvábný ranní župan má stále nádech čehosi dekadentního. Dříve bývalo zvykem přijímat v županu lidi stejného nebo podřízeného postavení. Někde se tato tradice ještě stále dodržuje.

Froté koupací plášť byl dlouhá léta oblíbeným suvenýrem z cestovních pobytů v prvotřídních hotelích. Proto je dnes lze většinou obdržet pouze na požádání.

Potřetí inspirace od značky BugattiPotřetí inspirace od značky Bugatti

Článek Pánský župan - domácí pohodlí byl publikován 16. července 2010 v 10.00 v rubrice Pánská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...