Oblečení na běžky

Tagy:  běžky, lyže, běh na lyžích, běžecké oblečení, sport, zimní sport

Sponzorované odkazy:

Oblečení na běžky

Zima je tady a s ní i celá řada zimních sportů. Někdo rád bruslí, někdo dává přednost spíše snowboardu či lyžím. A právě pro ty z vás, kteří máte rádi lyžování, je určen tento článek. Zaměříme se hlavně na oblečení na běžky.

Běh na lyžích

Běh nebo chůze na lyžích je už několik desítek let velice oblíbeným sportem. V minulosti využívali lidé lyže jako určitý způsob dopravy po sněhu. Nyní se běh na lyžích používá zejména v turistice a rekreačním sportu, ale i k praktické dopravě v horských oblastech.
V dnešní době je k chůzi na běžkách zapotřebí speciální lyže – běžky, speciální obuv a v neposlední řadě také oblečení.

Lyže a boty

Pokud lyže považujete za druh „oblečení“, pojďme si je stručně rozdělit do několika kategorií. Existuje několik druhů lyží. Jsou to klasické lyže, které jsou vhodné zejména pro pohyb ve stopě, dále skateové lyže, které mají kratší špičku a doporučují se pro volný styl. A jako poslední skupiny jsou combi lyže a backcountry lyže – vhodné pro pohyb ve volné přírodě nebo pro ty, kteří se rádi „brouzdají“ v hlubokém sněhu.
Dalším důležitým doplňkem jsou speciální boty pro běh na lyžích. Boty se stejně jako lyže liší podle účelu použití. Existují zateplené turistické boty, ohebné boty pro klasickou techniku, boty s vyztuženým kotníkem a mnoho dalších.

autor: TRAILSOURCE.COMautor: TRAILSOURCE.COM

Běžecké oblečení

Pokud se začneme oblékat na běžky, zvolte teplé a hlavně pohodlné oblečení. Vhodné jsou hlavně termoprádla, která se postarají o to, aby byl správně odváděn pot, nedošlo k prochlazení, a aby jste se po celou dobu lyžování cítili pohodlně a jako v suchu.
Další vhodný, ale ne nutný kousek oblečení jsou punčochy či podkolenky. Pro „zmrzlíky“, kterým je stále zima, je to nepostradatelný kousek oblečení.
Velice důležité je správná volba kalhot, svetru či mikiny a hlavně bundy.

Běžecké bundy

Běžecké bundy by měly být hlavně kvalitní a mít celou řadu funkcí jako např. technologii 3×DRY. Tato funkce materiálu se postará o to, aby vaše oblečení chránila před vlhkostí a větrem a přitom stále zůstal materiál prodyšný. Prodyšnost 3×DRY odvádí vlhkost z těla ven, kde se odpaří.

Běžecké kalhoty

Kalhot na běžky je celá řada, záleží na vás, kterým dáte přednost. Jestli s kšandy, vyvýšeným pasem, polopřiléhavém střihu, upnutém střihu apod. Oblíbené jsou např. teflonové kalhoty se šlemi. Tento materiál odpuzuje vodu a velice dobře se udržuje.

Ne příliš vhodné oblečení na běžky, autor: iwona_kellieNe příliš vhodné oblečení na běžky, autor: iwona_kellie

Doplňky

Pokud se chystáte lyžovat nezapomeňte také na rukavice, čepici, šálu, čelenku, kšiltovku nebo kuklu. Záleží pouze na tom, do jakého terénu se chystáte, jaké na vás čeká počasí a jak dlouho hodláte na zasněženém terénu setrvat.
Nešetřete na tomto oblečení a nekupujte laciné a nekvalitní kousky. Jde nejen o vaše pohodlí, ale také zdraví.

Článek Oblečení na běžky byl publikován 24. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Sportovní oblečení. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...