Bižuterie na krku, zápěstí i na prstech

Tagy:  Náramky, náušnice, náhrdelníky, strass, štras, Swarovski, korále

Sponzorované odkazy:

Bižuterie na krku, zápěstí i na prstech

Každý asi pozná rozdíl mezi bižuterií a pravým klenotem. První rozdíl, cenu, hlavně pozná vaše peněženka. Dokážete ale poznat rozdíl pouhým okem? Kolikrát je to velmi obtížné. Pravé klenoty jsou náročné umělecké dílo zhotovené z drahých kovů a drahokamů, kdežto bižuterie je vyrobena z méně nákladných materiálů, které ty drahocenné napodobují. Možná byste se divili, ale výtvarně propracovaná bižuterie se v mnoha případech vyrovná cenou pravým šperkům.

Touhu pro krášlení jsme měli odpradávna. Je to těžko pochopitelné, ale existovali i takové národy, které se obešly bez ošacení, ale nikdy ne bez ozdobných doplňků. Postupem času jsme pochopily, že se neobejdeme ani bez jednoho.

Štrasové šperky

Štrasová bižuterieŠtrasová bižuterie Boty ozdobené štrasemBoty ozdobené štrasem

Původ slova štras není úplně znám. Francouzi tvrdí, že napodobeninu briliantů vynalezl G. F. Strasse. Rakušané s nimi ale nesouhlasí, podle nich je štras pojmenován podle vídeňském zlatníkovi J. Strasserovi, který svými umělými drahokamy uchvátil i Marii Terezii. Ať je tomu tak či onak, štras je jen obyčejné broušené sklo, které dokonale odráží světlo a tak nás krášlí ve dne i v noci.

Swarovski

Swarovski v červenéSwarovski v červené Swarovsky kabelka, náramek a diadémSwarovsky kabelka, náramek a diadém

Český sklář Daniel Swarovski položil základní kámen průmyslové výroby skleněné bižuterie. Svou vlastní huť založil v roce 1895 ve Wattensu u Innsbrucku. Rozkvět zažil na přelomu 19. a 20. století, kdy se bižuterie stala velmi vyhledávaná. Ženy si zamilovaly masivní a neobyčejně krásnou bižuterii, zhotovovanou z mědi, rohoviny a barevných polodrahokamů. Později přešly do módy i nápadné náušnice a náramky nošené na zápěstí, na nadloktí i na kotníku.

Korále

Korále na krkKorále na krk Korále na zápěstíKorále na zápěstí

Víte, kdo byla opravdová královna bižuterie? Gabrielle Chanel. A proč? Protože zaprvé tvořila velmi originální návrhy a zadruhé přistoupila k tvorbě bižuterie zcela nově. Její šperky byly barevné a výrazné, a tak se daly využít nejen večer, ale i ve dne, ke kostýmkům, pulovrům nebo kardiganům. A také to byla ona, kdo zavrhl pravidlo, že pravé klenoty a bižuterie se nesmí míchat dohromady. A nebyla by to ona, kdyby opět nešla příkladem.

Jak nosit bižuterii

Pokud se chystáte nosit velké náramky či náhrdelníky, nenoste je současně s jemnými šperky.

Lepší je zdobit jednoduché jednobarevné oblečení než to s potiskem.

Velký výrazný šperk by měl být ústředním bodem našeho outfitu.

Můžete kombinovat kovy, ale ne styly.

Prý se smí nosit zlaté a stříbrné šperky jednoho stylu spolu, ale já jsem to ještě nezkusila.

Soustřeďte se na správnou délku náhrdelníku. Pokud spadá pod klíční kost, noste ho s hlubokým výstřihem, jestliže spadá pod prsa, noste s uzavřeným výstřihem. Obojek zas vypadá dobře s šaty nebo topem bez ramínek.

Článek Bižuterie na krku, zápěstí i na prstech byl publikován 10. února 2011 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...