Nákupy! Koníček nebo posedlost?

Tagy:  nákupy, nakupování, závislost, posedlost, nákupní horečka, shopaholik

Sponzorované odkazy:

Nákupy! Koníček nebo posedlost?

Cítíte se nejšťastnější, když jste ověšená taškami? Patříte mezi ten typ ženy, která si akutně potřebuje koupit nový svetřík, poté zjistí, že k němu potřebuje ještě kabátek ve stejné barvě, a pak můžete pokračovat dál – boty, kabelka, doplněk atd.? Zní vám to povědomě? Nakupování může být opravdovou zábavou, ale také nebezpečnou závislostí.

Nakupování je zábava, autor: ChickAdvisorNakupování je zábava, autor: ChickAdvisor

Shopaholik

Pokud byste si chtěla vymezit hranice v nakupováním a závislostí, nebude to až tak snadné a zřetelné. Nicméně, každá závislost má své příznaky, které ji určují. Člověk, který se dá zařadit do skupiny „závislých“ na nakupování, kupuje věci, které mnohdy ani nepotřebuje nebo nevyužije. Takové skupině lidí je zcela jedno, co koupí, kolik toho koupí a kolik peněz za danou věc vydají. Ve své nákupní horečce (euforii) vloží do nákupního košíku snad všechno, co jim přijde pod ruku. Ale pozor! Jakmile vyjdou ven z obchodu nebo butiku, většinou je po radosti.
Takzvaného shopaholika poznáte také podle toho, že se jim doma vrší spousta věcí, které často zůstávají v krabičkách, igelitkách či jiných taškách a mnohdy je ani nerozbalí. Ale tím nejdůležitějším symptomem jsou hromadící se dluhy.

A je po radosti!, autor: Cristiano BettaA je po radosti!, autor: Cristiano Betta

Zdravý člověk

Zdravý člověk vždycky ví, co si potřebuje koupit, co je nutnost a jaké oblečení opravdu nepotřebuje. Vždy ví, kdy s nákupy přestat. Oproti tomu shopaholik utrácí a je mu jedno, jestli je jeho účet v mínusu nebo ne. Takový člověk je bohužel nemocný a neumí si sám říct: „Dost!“.
Dávejte si proto pozor, do jaké skupiny lidí patříte. V obchodních domech tráví stále více lidí spoustu času, obzvlášť víkendy jsou na nákupy jak stvořené. Vždy zvažujte, zdali daný výrobek či věc opravdu potřebujete.

Muž a žena

Víte, kdo více podléhá nákupním horečkám? Přesné statistiky ohledně počtu závislých žen a mužů zatím nejsou známy, ale ze své zkušenosti bych se spíše přikláněla k variantě žen. Právě ženy chodí častěji nakupovat, mají rády módy, poslední trendy a neustále oplývat novým oblečením. Ale ani pánové nejsou z obliga. Ti naopak často propadají sběratelským vášním a jsou schopni koupit tolika věcí do auta, pro svou motorku, starožitnosti, umělecké předměty apod.

Nakupujte raději s kamarádkou či partnerem, autor: mafeNakupujte raději s kamarádkou či partnerem, autor: mafe

Pomoc

Pokud máte s nakupováním problémy a víte, že si pomůžete sama, držíme palce. Pokud ale i tak s nákupy neskončíte a budete se zadlužovat, vyhledejte raději pomoc odborníka.
V závěru si uveďme alespoň část rad, které za to opravdu stojí.
Zrušte všechny kreditní karty. Pokud u sebe nebudete mít kreditní kartu a dostatek peněz v peněžence – nic si nekoupíte. Nenoste u sebe větší hotovost. Pište si seznamy, co nakoupit a striktně je dodržujte. Místo do obchodního domu se jděte projít do parku, lesa nebo jděte ke kamarádce. Pokud potřebujete nakoupit něco nového – např. tričko, kalhoty, bundu atd., požádejte svého partnera či nejlepší kamarádku, která vám poradí a ještě navíc „pohlídá“. Takový rad je opravdu spousta, proto buďte silní a nakupujte s rozvahou.

Článek Nákupy! Koníček nebo posedlost? byl publikován 19. února 2011 v 00.00 v rubrice Nákupy. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...