Jak pečovat a spodní prádlo?

Tagy:  spodní prádlo, podprsenky, push-up, kalhoty, skladování, praní, péče o spodní prádlo

Sponzorované odkazy:

Jak pečovat a spodní prádlo?

Praní a žehlení, to jsou činnosti, které jsou známy snad každé ženě. Už se vám někdy stalo, že se vám při praní zničila podprsenka? Marně jste v bubnu pračky hledala vypadlou kostici z podprsenky? Obarvila jste si krajkové kalhotky? Nebo jste je dokonce roztrhla? Už se nemusíte obávat, že se vám to stane podruhé. Tento článek vás seznámí s typy, jak vaše luxusní a milované prádélko uchovat opravdu dlouho krásné a neponičené.

PodprsenkaPodprsenka

Ruční praní

Spodní prádlo nosíme každý den, mělo by být nejen stylové, ale hlavně pohodlné a příjemné na dotek. Prádlo by mělo mít dvě základní vlastnosti – pružné a elastické. Vyrábí se hlavně z jemných materiálů a my bychom o něj měli správně a dobře pečovat. Dnešní pračky jsou natolik kvalitní, že zvládnou i tzv. šetrné praní při velmi nízkých teplotách. Ale i tak se nám oblíbené výplně podprsenek nebo vyztužené košíčky mohou špatným zacházením nebo tlakem různě zdeformovat, pomačkat a ztratit tak svůj původní vzhled a tvar. Do pračky zkrátka během praní nevidíte a nevíte, co se s vaším oblíbeným kouskem prádla děje. Nemůžete dát pozor na háčky a různé ozdoby, které lehce dokážou poničit nebo dokonce zcela roztrhnout drahou jemnou krajku.
Při ručním praní se vám to stát nemůže. Pokud budete postupovat opatrně a budete používat jemné prací prostředky, zaručeně se vám to vyplatí. Ideální je také použít vodu s neutrálním PH. Spodní prádlo perte hlavně ve studené nebo vlažné vodě.
Jestliže vám přijde ruční praní zdlouhavé a zbytečné a i tak raději chcete vyprat oblíbené spodní prádlo v pračce, pořiďte si speciální prací sáček, který vám zabrání zaháknutí, roztrhání nebo vypadnutí kostic. Při výběru teplot zvolte tu nejnižší. Nezapomeňte pečlivě roztřídit barevné a bílé prádlo, a pokud možno, vyhněte se ždímání.

Speciální košíčky na praní spodního prádlaSpeciální košíčky na praní spodního prádla

Sušení

Pozor – nikdy nedávejte prádlo na topení! Přece nechcete za chvílí sundat „něco“, co připomíná spíše kus zkrouceného hadru, než kvalitní a luxusní podprsenku. Navíc na radiátorech se má prádlo tendenci srážet. Raději prádlo pověste na šňůru. Bílé prádlo se doporučuje sušit na přímém sluníčku, ale barevné raději ne, mohlo by se stát že vyšisuje.
Sušička prádla také není nikterak vhodná. I když máte kvalitní pračku, která umí i šetrné programy. Pamatujte na to, že foukané teplo poškozuje výplň podprsenek a má také vliv na elastičnost prádla. Vysokým teplotám podléhají hlavně gumičky a pérovací lemy.

Skladování

Asi každá žena má speciální šuplík na své spodní prádlo. Při skladování dávejte hlavně pozor na košíčky podprsenek, které jsou s výztuží nebo push-up. Nejlepší metoda skladování těchto typů podprsenek je, vkládat jeden košíček na druhý, nebo se mohou také rozložit na sebe. Jestliže se vám zdá skladování podprsenek v šuplíku nepřehledné, prodávají se i speciální ramínka, na která se podprsenky snadno zavěsí.

Skladování podprsenekSkladování podprsenek

Pokud se budete o své prádlo dobře starat, odmění se vám svou funkčností a krásným vzhledem, po dlouhou dobu.

Článek Jak pečovat a spodní prádlo? byl publikován 30. dubna 2010 v 07.00 v rubrice Nákupy. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...