Pláštěnky na procházky v dešti

Tagy:  Pláštěnka, historie pláštěnky, Burberry

Sponzorované odkazy:

Články v sérii

  1. Pláštěnky na procházky v dešti
  2. Deštník na procházky v dešti
  3. Dámské holínky na procházky v dešti
Pláštěnky na procházky v dešti

Myslely jste si, že s nepromokavým oděvem nikdy nemůžete nadělat parádu, protože jeho úkolem je jen chránit před deštěm? Potom jste se spletly a já vás o tom přesvědčím v tomto článku.

Jak si obléci pláštěnkuJak si obléci pláštěnku

Z historie

Lidé, žijící v podnebných pásech s vysokými dešťovými srážkami, se od nepaměti snažili vyvinout takové látky, které dokáží odolat nepřízni počasí. Přes velkou snahu se dlouho nedařilo vypěstovat takovou rostlinu, ze které by vyrobená látka dokázala vzdorovat vodě. Rostlinstvo tedy úspěch nepřinesl, proto se přeorientovali se do živočišné říše nabízející kůže. Jenže ty byly těžké a zas oděvy impregnované voskem byly hrubé, nepoddajné a nevzhledné. Teprve v 19. století si ženy mohly dovolit v klidu vyjít ven i do prudkého lijáku. V 70. letech 19. století přišel Thomas Burberry s keprovou vazbou tkané látky z impregnované příze. Tkalcovny nejprve využívaly len, ale později přešly na levnější bavlnu. Tato užitečná novinky se hned od počátku velmi dobře uplatnila ve sportovním, loveckém a vycházkovém odívání.

Angličanky se raději chrání proti dešti tradiční voskovanou bavlnou než lehkými syntetickými materiály.Angličanky se raději chrání proti dešti tradiční voskovanou bavlnou než lehkými syntetickými materiály.

Až v roce 1900 dostal Tomas Burberry geniální nápad ušít z tak užitečné látky plášť do deště. Takový oděv chránil před větrem a deštěm muže i ženy, kteří neocenitelný přínos do odívání přivítali s otevřenou náručí. Některé pláště byly opatřeny dokonce vlněnou nebo kožešinovou vložkou chránící před zimou.

BurberryBurberry

Kdo tedy nechtěl promoknout na kůži, měl dvě možnosti. První z nich byl plášť ušitý z pogumované bavlny, který člověka udržel v suchu, ale byl velmi těžký a výrazně zapáchal po gumě. Ten druhý byl plášť z voskované bavlny, která po stránce nepropustnosti vody nepochybně prokazovala vysokou účinnost, avšak nehodil se pro elegantní městský život a navíc zapáchal po vosku.

S čím kombinovat pláštěnkuS čím kombinovat pláštěnku

Až po 2. světové válce přišla nová generace nepromokavých plášťů ze syntetických vláken. Nylon, PVC a další syntetické materiály připadali lidem nesmírně praktické a šik. Tento trend vyvrcholil v 60. letech v podobě zářivých barev plastů. Koncem 80. a v 90. letech se objevuje zbrusu nová chemická vlákna a účinnější impregnační metoda poskytující návrhářům volnost. Technický pokrok přinesla také látka potahovaná nepromokavou fólií, která přitom nenarušovala prodyšnost.

Pršiplášť s límcem musí být doplněn deštníkemPršiplášť s límcem musí být doplněn deštníkem

Vzpomínky na minulost


Tím, že znáte minulost, znáte i budoucnost. Není žádným tajemstvím, že ty nejlepší kousky se stále vracejí. Tím se řídí známý návrháři a na přehlídková mola opět vynesli lesklé pláštěnky a voskované barbourky.

Elegantní pláštěnkyElegantní pláštěnky

Článek Pláštěnky na procházky v dešti byl publikován 25. srpna 2010 v 00.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...