Jak odstranit skvrny z oblečení?

Tagy:  skvrny, nečistoty, mastnota, krev, tráva, káva, čaj, ovoce, červené víno, chemické prostředky, příroda, praní, čištění

Sponzorované odkazy:

Jak odstranit skvrny z oblečení?

Určitě i vám se někdy stalo, že jste si vaše šaty, tričko, kalhoty nebo mikinu polila vínem, umazala od bahna, krve či kávy. Ať už se skvrna na oblečení objevila jakkoliv, v tomto článku vám poradíme, jak se jí co nejšetrněji zbavit. Nespoléhejte se pouze na chemické přípravky, ale myslete na to, že existuje celá řada přírodních metod, které zaručeně fungují.

Jak na skvrny?

Vyčistit a odstranit skvrny z oblečení můžete dvěma způsoby. Chemickou cestou a nebo přírodní cestou. Většinou se ale potýkáme s nečistoty, které jsou nerozpustné nebo částečně rozpustné ve vodě, na které ani chemické prostředky nestačí. Navíc mohou být škodlivá nejen vám, ale také vaší pračce. Vždy si důkladně přečtěte návod na použití a důsledně jej dodržujte.
Ovšem nejlepší cesta je – vyzkoušet osvědčené babiččiny rady. V dávných dobách, kdy věda ještě nebyla tak vyspělá, museli si lidé poradit sami. A vězte, že jim to šlo! Ještě dnes se nám jejich osvědčené rady a typy vyplácí více než prací a čistící chemické prostředky.

Skvrnu odstraňujte důkladně, autor: lemuelinchristSkvrnu odstraňujte důkladně, autor: lemuelinchrist

První krok

Víte, co udělat, když uvidíte skvrnu? Rychle zareagujte, a pokud možno ihned, se pusťte na její odstranění. Důležité je, aby skvrna nezaschla. Jedná-li se o tekutou skvrnu, nasajte do hadříku nebo do ubrousku tekutinu a případné tuhé zbytky setřete pryč. Skvrnu následně potřete čistícím prostředkem a nechte účinkovat.
Pamatujte na jedno zásadní pravidlo – skvrn se lépe zbavíte, pokud použijete vlažnou vodu. Nejlepší je studená voda s mýdlem nebo sodou.
Pokud jste skvrnu objevili pozdě, je dobré před vyčištěním zašpiněné místo potřít např. rostlinným glycerinem. Skvrnu nikdy neškrabte, nedrhněte a snažte se čistit šetrně. Nechcete přece váš oblíbený svetr zničit, ale vyčistit.

Nejčastější skvrny

Máme tím na mysli skvrny od kávy, vína, ovoce a čaje. Tyto skvrny nejdříve namočte do studené vody (mýdlové), a poté zhruba na 10 minut do roztoku boraxu (1 lžička) a 500 ml teplé vody. Skvrny od ovoce nebo vína často pustí poté, co je posypete solí.
Červené víno lze nejlépe odstranit bílým vínem! I když to možná zní trochu legračně, je to tak. Stačí si pouze namočit ubrousek a potřít skvrnu.

Skvrny od červeného vína odstraníte bílým vínem, autor: yashimaSkvrny od červeného vína odstraníte bílým vínem, autor: yashima

Krev, tráva a žvýkačky

Čerstvá krev lze odstranit poměrně snadno. Stačí skvrnu vyprat ve studené vodě a přidat kuchyňskou sůl. Ovšem se zaschlou krví je to o něco složitější. Tady pomůže chemie – zředěný peroxid vodíku a amoniak.
Špinavé kalhoty od trávy často pustí v pračce, ale pokud máte strach, že skvrna zůstane, vezměte si hadřík namočený v benzínu a skvrnu vyčistěte. Další typy jak se zbavit skvrny od trávy je – namočit postižené místo studenou vodou a posypat jí cukrem. Tuto směs nechte působit cca 1 hodinu. Nebo staré skvrny potřete eukalyptovým oleje.

Pračka na odstranění skvrn někdy nestačí, autor: unfoldedorigamiPračka na odstranění skvrn někdy nestačí, autor: unfoldedorigami

Mastné skvrny

Mastných skvrn od olejů a tuků se zbavíte např. posypáním pšeničnou nebo kukuřičkou moukou. Místo potom obložte kuchyňskými utěrkami a opatrně je vyžehlete. Starší a zaschlé mastné skvrny odstraníte v roztoku eukalyptového oleje a lžíce sody.

Článek Jak odstranit skvrny z oblečení? byl publikován 23. září 2010 v 10.00 v rubrice Nákupy. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (25).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...