Jak odstranit zažloutlé skvrny na oblečení?

Sponzorované odkazy:

Jak odstranit zažloutlé skvrny na oblečení?

Všichni to známe, vytáhneme dlouho nenošené bílé oblečení a chceme si v něm vyrazit, ale najdeme na něm žluté nevzhledné skvrny. Víte, jak se jich zbavit?

Jak se zbavit žlutých skvrnJak se zbavit žlutých skvrn

Proč vlastně tyto žluté skvrny vznikají?

Žluté skvrny na uskladněném oblečení jsou způsobeny mnoha faktory. Vězte, že správné skladování je klíčem k tomu, aby oblečení vydrželo běloskvoucí. Před tím, než dáte oblečení do krabice na půdu, musíte oblečení řádně vyprat za použití dostatečného množství pracího prášku. Některé mastné skvrny, pot, špína a tělesné tekutiny se mohou špatně vyprat a časem teprve skvrny začnou být vidět.

Skvrny namočteSkvrny namočte

Dalším faktorem pro vznik nevzhledných žlutých skvrn je nedostatečné máchání. Řádným máchání se vyplaví nečistoty uvolněné pracím prostředkem. Bez řádného vymáchání tvoří zbytky pracího prostředku na oděvu vrstvu pěny. Během skladování se mýdlový spodek rozkládá, rozpadá a mění se ve žluté skvrny. Příliš mnoho bělidla může také nenávratně zničit vaše oblíbené oblečení. Bělení pomocí chemického bělidla je samo o sobě agresivní technikou, jak se zbavit špíny z oblečení.

Neskladujte oblečení ani v prostředí, kde se kouří, protože nikotin způsobuje také zažloutnutí!

Před uskladněním vše řádně vypertePřed uskladněním vše řádně vyperte

Jak předcházet žlutým skvrnám?

Oblečení před uskladněním řádně vyperte, raději jej dejte dvakrát vymáchat, nepřeplňujte pračku. Perte světlé a tmavé oblečení zvlášť. Sušičku nezapínejte na příliš vysokou teplotu. Než začnete oblečení ukládat, umyjte si ruce. Skladujte oblečení, které zrovna nepoužíváte na chladném a suchém místě. Raději zvolte průhledný plastový box než klasickou hnědou krabici, ta může oblečení také nabarvit, když během skladování zvlhne.

Jak se zbavit žlutých skvrn?

Pokud jste při skladování neuhlídali všechna potřebná opatření, přinášíme vám pár tipů, jak se už vzniklých skvrn zbavit: Pomocí peroxidu vodíku a vody, nalijte do kýble s vodou cca 150 ml peroxidu vodíku a alespoň na hodinu v této tekutině nechte prádlo namočené, vyperte běžným způsobem a pověste.

Důkladně oblečení vyperte a předem namočteDůkladně oblečení vyperte a předem namočte

Pasta z jedlé sody, peroxidu a vody. Smíchejte složky stejným dílem, naneste na postižené místo a po hodině důkladně vyperte.

Jedlá soda a horká voda jsou dalším způsobem, jak se zbavit otravných žlutých skvrn. Namočte před vypráním oblečení do horké vody s cca 200 g jedlé sody, poté pokračujte obvyklým způsobem.

Můžete použít i trik našich babiček, které na takové skvrny nakapaly citronovou šťávu a nechali ji pracovat na přímém sluníčku.

Foto: Pinterest.com, Pixabay.com

Článek Jak odstranit zažloutlé skvrny na oblečení? byl publikován 15. listopadu 2021 v 09.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...