Jak odstranit skvrny od rtěnky z oblečení

Sponzorované odkazy:

Jak odstranit skvrny od rtěnky z oblečení

V zimě častěji místo lesků na rty nosíme rtěnky, které jsou hutnější, obsahují vitamíny, které obohacují naše rty, chrání je před popraskáním, ale bohužel se nám také častěji stane nehoda a naše oblíbená rtěnka udělá na oblečení nevzhledný flek.

Bílé halenkyBílé halenky

Skvrny od rtěnky se řadí mezi ty obtížněji odstranitelné, nejenomže jsou hodně barevné, většinou i na velmi viditelném místě, ale rtěnky obsahují oleje a vosky, dlouhotrvající pigmenty, které zaručí, že budou držet jako přibité nejen na našich rtech, ale i na oblíbené halence. Nejhorší je, když se nám povede zašpinit rtěnkou oblečení z hedvábí, na které nelze použít odstraňovač skvrn, či bělidlo.

Než se pustíte do boje s flekem od rtěnky, opatrně se snažte odstranit její přebytečný nános. Použijte papírový ubrousek a alespoň část skvrny odsajte, skvrnu neseškrabávejte nehtem, ani ničím jiným. Poté otočte oděv na ruby a v místě skvrny od rtěnky propláchněte řádně studenou vodou.

Skvrnu ničím nedrbejteSkvrnu ničím nedrbejte

Poté nasypte prací prášek určený na konkrétní druh prádla (bílé, barevné, podle toho, na jakém oděvu se skvrna nachází) a udělejte na skvrně kašičku. Nejste-li si jistí, na kolik stupňů můžete zašpiněné oblečení prát v pračce, raději si zkontrolujte cedulku. Snažte se oděv vyprat na co nejvyšší možnou teplotu. Skvrnu nedrbejte v ruce. Oděv dejte do pračky a vyperte. Nebudete-li s výsledkem praní spokojení, proces praní několikrát opakujte. Musíte prát znovu hned, aby skvrna znovu nezaschla. Existuje babská rada, která tvrdí, že se na skvrny od rtěnky má nanést ocet, lak na vlasy anebo pěna na holení s alkoholem.

SkvrnySkvrny

Ne všechny látky jsou stálobarevné, proto nelze použít tyto rady na všechna oblečení. Někdo se snaží očistit skvrny od rtěnky pomocí vatového tampónku namočeného do alkoholu. Tam je problém, že může látku vybělit, a místo, které budete drhnout, bude už navždy zašlé, anebo se vytvoří žmolky.

Tak jako tak, skvrnám od rtěnky je vždy lepší předcházet, nanášejte si rtěnku až poté, co se oblečete, stejně tak si ji nejdříve odstraňte ze rtů a pak se svlékejte.

Foto: Pixabay.com https://cz.pinterest.com/…06566356593/ https://cz.pinterest.com/…69594555531/

Článek Jak odstranit skvrny od rtěnky z oblečení byl publikován 19. ledna 2022 v 08.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...