Outlet s oblečením, ráj na zemi?

Tagy:  nákupy, nakupování, outlety, značky, značkové oblečení, móda

Sponzorované odkazy:

Outlet s oblečením, ráj na zemi?

Outlet s oblečením, ráj na zemi?

Outlety, typ obchodů, který se pomalu dostává i k nám a v některých vyvolává skutečnou nákupní horečku. Je to takový zázrak, nebo jen chytrý tah prodejců?

Outlety a jejich podstata

Outlet je ve své podstatě obchod, ve kterém se za sníženou cenu prodávají kolekce zboží, které již nejsou aktuální. Lze zde koupit také výrobky z vyřazených kolekcí, dobíhající zboží či věci z krachujících obchodů. Většinou se jedná o značky, více či méně známé.

Outlety mají své kořeny v Americe, první vznikly asi před 30 lety. V západních zemích se s nimi setkáme častěji než u nás, a to jak se samostatnými obchody, tak s celými outlet vesnicemi.

Druhy outletů

Outlety lze dělit dle zaměření na určitý sortiment či značku. Najít můžeme samostatné outlety, outlet nákupní centra či dokonce rozlehlé outlet village. Také co se týče výše slev, jsou jednotlivé outlety velmi rozdílné.

V našich končinách jsou rozšířené hlavně drobné outlety patřící soukromníkům, kteří dovážejí zboží zejména ze Západní Evropy nebo Ameriky.

Nakupování v zahraničních outletech

Pravý outlet obvykle okusíme až za hranicemi. Navštívit můžeme tzv. factory outlety, které obvykle prodávají zboží jedné určité značky, případně téhož výrobce. Není výjimkou, že takový outlet disponuje ohromnou prodejní a skladovou plochou. Outlet village sestává z velkého množství větších či menších obchodů a zpravidla se nachází mimo aglomeraci.

To, co zahraniční outlety často nabízejí, jsou skutečně ohromné slevy. Lze tak ušetřit třeba 80 procent a pořídit si skutečně skvostné a kvalitní kousky za cenu běžného někdy až podprůměru. Skvělé také je, že často nabízejí jenom několik týdnů staré zboží. Nestane se nám tedy, že model z minulého roku bude i letos za stejný peníz, dokonce na slevu nebudeme muset ani dlouho čekat.

Slevy desítky procent, autor: Lindsey T.Slevy desítky procent, autor: Lindsey T.

Nezapomínejte na rozum

Návštěva outletů často vyvolává euforické stavy. Na to řada obchodníků sází a prodává tak něco, co je skoro neprodejné. Rozhodně tedy není na místě přistupovat k tomu tak, že když je to o tolik levnější, koupíme to všechno. Není výjimkou, že zboží z outletu často leží ve skříních po dlouhou dobu.

Není všechno zlato, co se třpytí

Nekalé obchodní praktiky se nevyhýbají ani outletům. Některé z nich se nám totiž snaží prodat zboží s falešnou hodnotou. Je velmi snadné výrazně nadsadit původní cenu a snížit ji tak, že je stále vyšší než cena skutečná. Také mnoho značek, které se honosí vysokými cenami i slevami, ve skutečnosti značkou nejsou. Obchodník jen využívá neinformovanosti a falešného pocitu luxusu z nadsazené ceny. Vyplatí se proto být v obraze, prověřovat a zkoumat dobře kvalitu.

Článek Outlet s oblečením, ráj na zemi? byl publikován 9. února 2011 v 00.00 v rubrice Nákupy. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...