Jak pečovat o boty v zimním nečase?

Sponzorované odkazy:

Jak pečovat o boty v zimním nečase?

Zimní plískanice, sníh, déšť, roztopená posypová sůl, dávají našim botám opravdu zabrat. Víte, jak se v zimě správně starat o obuv, aby vám vydržela dlouho funkční a hezká na pohled?

Vyhněte se vlhku

Pokud jste cestou z práce zmokli, či museli jít ve sněhu, musíte boty po příchodu domů řádně vysušit. Nedávejte je ani do sušičky, ani na radiátor, protože příliš rychlé schnutí může boty nenávratně poškodit, zejména, jde-li o koženou, semišovou a lepenou obuv.

Když se kožená obuv suší příliš rychle, může to způsobit její popraskání a nenávratné poškození. Raději na to jděte po staru, zmačkejte do nich noviny, použijte napínák na obuv, aby neztratila tvar, nemáte-li noviny, poslouží i papírové kuchyňské utěrky, můžete do každé boty vložit i sáček černého čaje, který do sebe absorbuje pachy a také trochu té vlhkosti.

Napínáky na obuv pořiďte dřevěné, nemusíte mít spoustu párů, zásadní je použít napínák na obuv první dvě tři hodiny poté, co se vaše obuv namočí. Jsou-li na vašich botách zaschlé mapy a skvrny od soli, setřete je hadříkem namočeným do vody s octem.

Nepoužívejte však na semišové boty, které byste teoreticky do vlhka ani nosit neměli, chcete-li aby vám dlouho vydržely hezké. Na semišové boty se používá speciální guma na semiš, opatrně také skvrny můžete odstranit po uschnutí semišový kartáček, v krajním případě i jemnozrný pilníček na nehty, ale pozor, nepřežeňte to.

Důležitá je i prevence

Než s obuví poprvé vyrazíte, můžete ji naimpregnovat proti skvrnám, ale i proti vlhkosti. Už v prodejně s obuví vám na ni mohou nanést speciální nástřik, který je ochrání před rychlým ušpiněním. Voděodolná impregnace je běžně k dostání ve všech prodejnách obuvi a sportovních potřeb, existují i ty do extrémních podmínek, třeba na výlet do zasněžených bot.

Impregnace boty ochrání před absorbováním vlhkosti a udrží vaše nohy v teple. Nástřik se musí čas od času opakovat. Dejte pozor, abyste použili impregnaci, která odpovídá materiálu, jež byl při výrobě obuvi použit. Jinou impregnaci potřebujete na outdoorové goretexové boty, impregnace na kůži a semiš se také bude lišit.

 55 %

Článek Jak pečovat o boty v zimním nečase? byl publikován 14. prosince 2022 v 07.00 v rubrice Boty. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...