Jak vyčistit kšiltovku tak, aby neztratila tvar

Sponzorované odkazy:

Jak vyčistit kšiltovku tak, aby neztratila tvar

Na konci léta je ten správný čas přebrat šatník, uklidit dovolenkové propriety, řádně vyčistit letní botky a doplňky. Nejen vám, ale celé rodině. Na dovolené a během léta jste vy, váš manžel i děti nosili kšiltovky, které se snadno zašpiní od opalovacího krému, potu, či zmrzliny. Značkové kšiltovky nejsou zrovna levnou záležitostí, tak vás jistě zajímá, jak je po létě vyčistit tak, abyste ji nezničili.

Hodit kšiltovku do pračky a doufat, že se neponičí, je opravdu špatný nápad. To můžete udělat s čepicí, na které vám příliš nezáleží a pokud se experiment s pračkou nepovede, s klidným svědomím ji vyhodíte do koše.

Nezkoušejte ani babské rady z internetu, které nabádají k „praní“ kšiltovky v horním patře myčky na nádobí a slibují, že myčka zbaví kšiltovku mastnoty a špíny. I v myčce je vysoká teplota, jež by mohla kšilt poškodit, nebo čepici celkově srazit.

Na praní kšiltovky také nepoužívejte bělidlo, či speciální přípravky na fleky, které většinou kšiltovku poškodí. Nikdo nechce mít kšiltovku s vyběleným flekem od Sava.

Nejlepším způsobem, jak vyprat kšiltovku, je ruční praní. Takže si vyhrňte rukávy a směle do toho. Napusťte si do lavoru vlažnou vodu, přidejte trochu tekutého pracího prášku, na fleky můžete trochu gelu nanést přímo. Vezměte si k ruce starý kartáček na zuby a vydrhněte nejvíce exponovaná místa – kšilt a místa, kde se čepice dotýká čela a bývá tam nejvíce špíny a potu. Poté čepici na chvíli nechte namočenou ve vodě s pracím gelem. Řádně čepici opláchněte (pozor, čepici neždímejte) a prohlédněte si ji. Pakliže některé skvrny zůstaly, můžete celý proces znovu opakovat.

Někdo používá na praní kšiltovek i obyčejný šampón na vlasy. To necháme na vašem zvážení. Chcete-li se vyhnout nekonečnému drbání kšiltovek, skvrny odstraňujete ihned, jak se objeví a perte čepice častěji. S usazenou špínou je obvykle těžší bojovat.

A co vy? Máte nějakou vlastní vychytávku, jak kšiltovky vyprat?

Foto: Pixabay.com

Článek Jak vyčistit kšiltovku tak, aby neztratila tvar byl publikován 30. srpna 2023 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...