Věnujte pozornost obuvi aneb zdravé obutí

Tagy:  obuv, péče o obuv, zdravotní obuv, zdraví, boty

Sponzorované odkazy:

Věnujte pozornost obuvi aneb zdravé obutí

Nesnažte se podlehnout co nejvíce módním trendům v oblasti oblékání, ale také v oblasti obuvi. Někdy není zdravé zahalit naše nožky do těch nejkrásnějších, nejstylovějších a nejelegantnějších bot. Mnohdy se bláhově cítíme spokojeně v lodičkách, kozačkách, sportovní obuvi, sandálků apod. Ale omyl! Zamysleme se nad tím, jaká obuv je pro naše nohy ta nejlepší.

Komfort versus trendy

To, že naše nožka vypadá v trendy střevíčkách dobře, nebo že nám boty ladí s novou značkovou kabelkou, ještě neznamená, že se stejně dobře cítí i naše nohy. Ba přímo naopak. Často se nám stává, že zvolíme nevhodnou obuv, vybereme si takové boty, kde naše nohy často trpí a v nejhorším případě může dokonce dojít až k jejich nenávratným vážnějším i méně vážnějším zdravotním problémům a deformacím. Proto vždy při nákupu nových bot myslete hlavně na vaše zdraví. Skvělý model, značka, výhodná cena, barva, design apod. není přece až zas tak moc důležité.

Deformace nohou od dětství

Pamatujte na to, že velmi často začínají problémy s deformací nohou již od dětství. Pokud si maminky a rodičové nebudou všímat toho, jak dítě chodí nebo jak stojí, může mít vážné následky. Nestyďte se v takovém případě poradit s odborným ortopedem.
Zdravotní problémy nám nezpůsobuje pouze nevhodná obuv nebo špatný civilizační způsob života, ale také způsob se zacházení s obuví.

Dlouhé stání, chození doma naboso, a nebo dlouhodobé nošení nevhodné obuvi může způsobit tzv. platfus nebo-li podélně plochou nohu. Dotyčný pak pociťujeme zvýšenou únavu, pálením nohou, vytvářejí se mu křečové žily a bolestivé otlaky.
Dámy, které mají rády podpatky a obuv se zúženým prostorem pro prsty, mohou onemocnět tzv. příčně plochou nohu. Ta se projevuje hlavně deformací prstů a otlaky.
Pokud si libujete v těsném lodičkovém nebo mokasínovém střihu bot, měla byste také raději přibrzdit. Nezapomínejte na to, že obuv je vhodné střídat. Lodičky nebo mokasíny mohou způsobit tzv. dvojitou patu. Vaše nohy mohou onemocnět na další různá onemocnění, např. mozoly, puchýře, plísně atd.

Jak se chránit?

Ptáte se, jak tedy předejít výše popsaným a dalších velice nepříjemným zdravotním problémům? Zajisté bychom měli již odmalička dbát na pevnou, kvalitní, komfortní a dobře „padnoucí“ obuv. Dále je důležité věnovat pozornost tomu, aby obuv, kterou nosíme, byla tzv. zdravotně nezávadná. Lepší je nakupovat boty ve specializovaných prodejnách, než na asijských tržnicích.
Lidé silnější postavy by měly dbát na svoji tělesnou váhu a snažit se jí alespoň částečně snížit. Nadváha a obezita naše nohy bohužel nezdravě zatěžuje. Pečujme o své nožky a dopřejme jim pravidelnou pedikérskou péči. Uvidíte, že výsledek se brzy dostaví a vaše nožky se vám za to bezpochyby odvděčí.

Článek Věnujte pozornost obuvi aneb zdravé obutí byl publikován 18. března 2010 v 07.00 v rubrice Boty. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...