Cristobal Balenciaga - profil návrháře

Tagy:  Cristobal Balenciaga

Sponzorované odkazy:

Cristobal Balenciaga - profil návrháře

Největší tvůrci v historii pařížské haute couture ke své tvorbě přistupovali různě – Elsa Scheaparelli svými modly ženy bavila, Dior je okouzloval, Coco Chanel jim dala volnost. CRISTOBAL BALENCIAGA jim dával trvalé pocity čehosi výjimečného. Ve své tvorbě po léta nepřestával hledat harmonii osobnosti s oděvem, dokonalost proporcí, promyšlenou eleganci střihů i vzájemný souzvuk luxusních tkanin. Oblékal královny i královny módy a v dobách největší slávy svého modelového domu, který založil v Paříži v roce 1937, platil za vyhlášeného mistra, osobnost číslo jedna v celé haute couture. Dovedl nejen navrhovat s mimořádným uměleckým citem, ale také stříhat a šít, v jeho mimořádných kolekcích nikdy nechybělo několik modelů, nesoucích jeho rukopis od návrhu až po poslední steh.

portrét známého návrhářeportrét známého návrháře

Začátky

Narodil se ve Španělsku v rodině chudého rybáře a švadleny v roce 1895 a módou byl posedlý od dětství. Když mu bylo třináct let, jistá španělská markýza objevila jeho obrovský talent, umožnila mu studia a po nich otevření modelového domu v Madridu. Ale Balenciagu lákala Paříž. Zde zažil nejlepší léta umělecké tvorby ve vlastním modelovém domě haute couture, zde vládl jako skutečný král módy jedenatřicet let.

Cristobalovo modely

Největší mistři haute couture minulosti i současnosti se u něho učili poznávat složitá tajemství střihů i kompozice oděvu a mnozí ještě dnes prohlašují, že za to, co dovedou, vděčí právě panu Balenciagovi. Christian Dior o něm s úctou hovoří jako o „Mistrovi nás všech“, známá americká novinářka Carmel Snow o něm prohlásila, že je ojedinělou osobností v historii haute couture. Snad z určité nostalgie ve svých modelech, které se nedají klasifikovat jako vysloveně módní, se stále častěji vracel k inspiračním pramenům své vlasti. V polovině 50. let představil dlouhou přiléhavou linii I, hned nato siluetu uvolněných rovných šatů, zvanou „pytlová“, posléze siluetu empírovou (s lehce zvýšeným pasem) a začátkem 60. let se proslavil dalšími klobouky typu Pillbox (krabička na pilulky) a módním hitem – teplými vzorovanými punčochovými kalhotami. Jeho nápady opakovaly stovky kopistů, a šaty od Balenciagy dominovaly každé důležité události nejvyšší společnosti v Evropě i USA. Nosily je skutečné královny i hvězdy divadel a filmů. Jeho oblíbenou barvou bývaly černá s jasně rudou barvou, obě typické pro jeho rodnou zemi.

Balenciaga – minulostBalenciaga – minulost

Konec modelového domu

Když v roce 1968 uzavřel svůj modelový dům, jako zklamaný král, jehož království elegance přestalo sklízet dřívější ovace, uchýlil se do ústraní. Kolem něho vířil rej minisukní, móda hippies a šaty z vinylu. Už starý Mistr tohle všechno nemohl přenést přes srdce. Jako by bylo postupujícím časem zmařeno veškeré jeho úsilí po dosažení opravdové krásy. Cristobal Balenciaga se vrátil zpět do Španělska, kde v roce 1972 odešel z tohoto světa.

Oživení jména

Jméno Balenciaga se však znovu probudilo k životu. Opět ožívají náročné kolekce plné elegance a překvapivých nápadů, opět z nich dýchá flamengo z palácových slavností. Znovu se druží jeho oblíbené barvy. Elegance zůstala, uplynuly téměř tři desítky let. Moderní a svižná, dokonalá střihovou konstrukcí, v tradicích nejvyšší kvality zpracování, hodné samé špičky haute couture. Skutečnost je obohacena o skvělou řadu vůní – parfému a toaletních vod – s pečetí proslulé značky. Prodávají se po celém světě.

Balenciaga – kolekce jaro 2010Balenciaga – kolekce jaro 2010 Balenciaga – kolekce jaro 2010Balenciaga – kolekce jaro 2010

Velký Mistr by byl určitě potěšen, kdyby věděl, že jedna kolekce byla věnována právě jemu – Cristobalu Balenciagovi. Ale také všem krásným ženám naší doby.

Článek Cristobal Balenciaga - profil návrháře byl publikován 8. dubna 2010 v 08.00 v rubrice Značky. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...