Návrhář Hubert de Givenchy

Tagy:  Givenchy, návrhář

Sponzorované odkazy:

Návrhář Hubert de Givenchy

Jméno Hubert de Givenchy je synonymem naprosté dokonalosti. Říká se o něm, že je stvořitelem nejvyšší elegance, harmonie člověka s oděvem. Léta neúnavné tvorby elegance se pro něho stala i desítkami let setkávání s nezapomenutelnými lidmi. Především ženy proslavily jeho styl už tím, že nosily jeho modely.

Už v době, kdy rodiče ještě věřili, že bude právníkem, malý Hubert kreslil modely šatů. Když v dětském věku navštívil s matkou Paříž, byla pro něho největším zážitkem návštěva velké mezinárodní výstavy v roce 1937. Desetiletý chlapec byl okouzlen nezapomenutelnou vizí jednoho modelu Belenciagy, vystaveného uprostřed surrealistické kompozice Salvadora Dalího. Od té doby ho již nic nemohlo odradit od velkého snu. Začal se věnovat studiu krásných umění a ukázal své kresby panu Balenciagovi.

Hubert de GivenchyHubert de Givenchy

Své rodné město Beauvais opustil hned po osvobození Franci v roce 1945 a usadil se v Paříži. Hned však prožil velké zklamání, ředitelka salonů haute couture paní Renné mu sdělila, že Balenciaga nikoho nepřijímá. Na společné setkání si musel počkat deset let.

Givenchy – lekce nejvyšší eleganceGivenchy – lekce nejvyšší elegance

Skromný Hubert de Givenchy říká, že se stal slavný díky druhým. A kdo jsou ti druzí? Mezi nejvýznamnější patří vévodkyně z Windsoru, Sophie Litvak, Suzy Parker, první dáma USA a Monaka a Audrey Hepburn.

Givenchy – vyhraněný smysl pro vytříbenou jednoduchostGivenchy – vyhraněný smysl pro vytříbenou jednoduchost

První přehlídka u Givenchyho v bytě se stala pařížskou senzací. Už na druhý den musel její autor instalovat svou první zkušební kabinu v improvizovaném salonu. Vytvářet úplně jednoduché, ale ve všech směrech dokonalé luxusní oděvy, je krédo proslulého couturiéra. Pro Jacqueline Kennedyovou, pohybující se neustále po boku prezidenta Kennedyho při oficiálních setkáních, vytvořil celou garderobu. Nesmíme opomenout ani toaletu, zhotovenou pro příležitost plesu uspořádaného na její počest ve Versailles generálem de Gaullem.

Givenchy – pokud je oděv jednoduchý, je vždy krásnýGivenchy – pokud je oděv jednoduchý, je vždy krásný

Když v roce 1955 přijel do New Yorku, už mu říkali fenomén. Na jednom z významných společenských plesů se setkal s Marlene Dietrich a ta mu konečně splnila sen mládí. Seznámila ho s Christobalem Balenciagou. Naučil se od něj neopakovatelnou technologii haute couture lépe než od nejlepších profesorů světa.

Modely GivenchyModely Givenchy

Přátelství Huberta s velkou herečkou Audrey Hepburn trvalo téměř čtyřicet let. Společně vynalezli zcela nový ideál ženy. Givenchy vzpomíná na první setkání, kdy za ním přišla malá dívka v kostkovaných kalhotách a lodičkách bez podpatku (úplně jiná, než ta dívka z filmů) a chtěla, aby pro ni navrhl oblečení do filmu Sabrina. Všechny modely z nové kolekce jí dokonale sedly, ať už malé dokonalé kostýmy anebo vzdušné koktejlové šaty.

Audrey HepburnAudrey Hepburn

Givenchy představil v roce 1993 svou poslední kolekci , dokonalou a nádhernou. Dlouho si však odpočinku na svém zámku neužil, v roce 1997 byl vybrán do funkce prezidenta francouzské sekce světoznámé aukční společnosti. Po jeho odchodu z dolmu Givenchy místo uměleckého šéfa nedlouho zastával John Galliano, kterého nahradil mladičký Alexander Mc Queen.

Parfémy GivenchyParfémy Givenchy

Článek Návrhář Hubert de Givenchy byl publikován 23. července 2010 v 00.00 v rubrice Značky. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...