Sportovní oblečení pro muže - honitba

Tagy:  Oblečení na honitbu, sport anglických gentlemanů

Sponzorované odkazy:

Články v sérii

  1. Sportovní oblečení pro muže - honitba
  2. Sportovní oblečení pro muže - jezdectví
  3. Sportovní oblečení pro muže - golf
  4. Sportovní oblečení pro muže - Rybaření
  5. Sportovní oblečení pro muže - Tenis
Sportovní oblečení pro muže - honitba

Pokud teď čekáte klasické sporty jako fotbal, hokej nebo atletiku, budete asi zklamaní. V tomto článku se zaměříme na sporty anglických gentlemanů. Feudálním sportům pro lidi pobývající na venkově vděčíme za určitý dochovaný styl oblékání. Některé z těchto druhů sportů opravdu stojí za pozornost, protože kolikrát byly impulzem pro klasické odívání.

Doufám, že tento článek bude také inspirací pro to, abyste se začali věnovat některému z těchto sportů. Udržovat se ve formě rozhodně nikomu neuškodí.

Ne všechny sporty jsou tak obtížné. Tak třeba rybaření je velice oddechové a hraní golfu je založeno na klidné chůzi – „cílená procházka“. Nevábnou atmosféru sportovních hal můžete vyměnit za sporty odehrávajících se na čerstvém vzduchu.

Honitba

Honitba patří mezi venkovské sporty pro šlechtu. Panstvo nechávalo péči o pozemky a hospodářství na odbornících a věnovalo se bezstarostně svým zálibám. Pro měšťanstvo to byla vynikající příležitost k napodobování. Po vzoru šlechty nakupovali noblesní venkovská sídla, pořizovali si koně a chodili na hony.

Romantický kontakt s přírodou a na čerstvém vzduchu je stále aktuální mezi vyšší střední vrstvou. Pokud si obléknete lodenový plášť, rázem se můžete proměnit v dvorního myslivce. Jistě jste si teď vzpomněli na pohádku O Popelce, jak našla v oříšku oblek pro mladého myslivce. Je to tak, šaty dělají člověka.

Styl dnešního loveckého ošacení vychází ze dvou zdrojů – ze života na anglickém venkově a z obliby lodenu v alpských zemích. Jeden nosí tvídové sako, druhý kazajku a jiný tyrolský klobouk. A mnozí všechny styly promíchají. V 19. století se hony pořádaly v celé Evropě, královské paláce byly příbuzensky propojené a tak docházelo k vzájemnému prolínání stylů otců, strýců a dědů. Styl britský i alpský se i dnes těší velké oblibě. Je výlučně věcí osobního vkusu, co člověk upřednostňuje.

Lodenový plášťLodenový plášť

Lodenový plášť

je dnes oblíbený pro nošení jak ve městě, tak i na venkově. Původně byl tento plášť, u nás známý jako hubertus. Byl určen na hony, jak již sama barva napovídá. Kvalitní lodenová látka neprofoukne, i když je nadmíru lehká a do jisté míry nepromokavá. Uvolněný střih a podélné sklady na zádech umožňují volnost pohybu.

Lodenová pláštěnka & bunda BarbourLodenová pláštěnka & bunda Barbour

Lodenová pláštěnka

je pončem z alpské oblasti. Poskytuje daleko víc volnosti pohybu než plášť a může se nosit i přes lovecký tlumok. Tato klasika pochází z dílny německého výrobce loveckých oděvů Kettnera a byla určena výhradně pro vyznavače lodenu.

Bunda Barbour

nejlépe chrání před mokrem, špínou, zimou i před trním jak při lovu, tak při všech ostatních činnostech na venkově. Musí se pravidelně voskovat, aby neztratila sovu odolnost vůči vodě.

Le Charmeau & Hunter & Tricker´sLe Charmeau & Hunter & Tricker´s

Le Charmeau

Francouzskou specialitou jsou boty na hony z přírodního kaučuku s koženými vsadkami, aby bota lépe držela tvar a byla pohodlná. Firma Le Charmeau je vyrábí od roku 1927 a jejich kvalitu oceňují především lovci z kontinentu.

Hunter

Trvanlivé a vodě odolné jsou pouze gumáky. Klasická barva je zelená a modrá.

Tricker´s

K tvídové bundě a pestrým kalhotám ke kolenům jsou určeny kotníkové šněrovací boty od Tricker´s. Koupíte je v Londýně i na kontinentě.

Článek Sportovní oblečení pro muže - honitba byl publikován 24. července 2010 v 00.00 v rubrice Pánská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...