Outdoorové oblečení je nejen funkční, ale i krásné

Tagy:  outdoorové bundy, Hannah, membrána, zátěr

Sponzorované odkazy:

Outdoorové oblečení je nejen funkční, ale i krásné

Začínáte s outdoorovými sporty a nevíte si rady jaké oblečení si pořídit, aby vás chránilo proti zimě, a zároveň jste se v něm nepotili. Navíc, co znamenají všechna ta čísla, které zvyšují cenu tohoto oblečení. Neházejte flintu do žita, připravila jsem pro vás malého průvodce, aby byl výběr nových oblečků snadnější.

spokojení sportovi v outdoorovém oblečeníspokojení sportovi v outdoorovém oblečení

Označení

. . . . . / . . . . . ⇒ nepromokavost / prodyšnost

Nepromokavost

Udává se pomocí výšky vodního sloupce, při níž tkanina propustí první kapky vody. Zkontrolujte si švy. Muší být lepený!

Příklady propustnosti první kapky vody

Liják za vichřice 20 000 Pád lyžaře v plné rychlosti do mokrého sněhu 20 000 Liják nebo klek při váze 80kg 11 000 – 12 000 Popruhy batohu 15 000

Prodyšnost

Je schopnost propouštět vodní páry od těla ven.

Pro lepší představivost, vám předkládám výzkum Technické univerzity v Liberci, kde měřili vypařování molekul vody z těla v g/m2/24h.

Vysokohorská turistika s těžkým batohem 22 800 – 30 400 Rychlá chůze 11 500 Turistika s lehkým batohem 15 200

horská turistikahorská turistika

Membrána x Zátěr

Zátěr má horší poměr nepromokavosti a prodyšnosti než membrána. Proto jsou oděvy s membránou také dražší.

Membrána

Může být laminovaná mezi vnější vrstvu a podšívku nebo jen na vnější vrstvu a podšívka je zde volně anebo je laminovaná na podšívku, v tomto případě jde jen o módní záležitost, tato technika není příliš používaná pro outdoorové aktivity.

Membránové bundyMembránové bundy

Jakou membránu zvolit?

Porézní – pracuje rychle, páry snadno prochází, ale póry se mohou zanést Neporézní – páry prostujují pomaleji, ale membrána se nezanáší

Stále se rozhodujete mezi kvalitou a nižší cenou? Pak se spíše zamyslete kam budete bundu nosit. Kvalitní třívrstvou membránovou bundu využijete na sníh a na lyže a na výlety po českých horách vám postačí kvalitní zátěr.

Zátěr

Pružný, pevný film nanášený přímo na materiál v různě silných vrstvách. I zátěr vás může dokonale ochránit před deštěm a může být prodyšný. Třeba mikroporézní polyuretanový záter s vyšším vodním sloupcem využijete na outdoorové aktivity. Naproti tomu bundy s nižším vodním sloupcem bych doporučila na procházky po městě, pokud zaprší, ochrání a navíc uděláte parádu. Designeři je pro této účel navrhují.

Bundy se zátěremBundy se zátěrem

Článek Outdoorové oblečení je nejen funkční, ale i krásné byl publikován 17. září 2010 v 00.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...