Pánské svatební obleky

Tagy:  pánské obleky, oblek, svatební oblek, ženich, žaket, frak, smoking, sako, kalhoty, kravata, svatba

Sponzorované odkazy:

Články v sérii

  1. Pánské svatební obleky
  2. Svatební doplňky pro pány
Pánské svatební obleky

Nejen dámy, ale i pánové by měly projít procedurou vybírání a zkoušení obleků pro váš významný den „D“. Jedná se o den, kdy partnerka obleče krásné svatební šaty a muž se vyšňoří do elegantního svatebního obleku. Svatební oblek by měl ladit se šatami nevěsty. Proto nic nepodceňte a nenechávejte výběr obleku na poslední chvíli. Možná vám to ani nepřijde, ale variací obleků a doplňků pro muže je opravdu velké množství. Pojďme se přesvědčit!

Svatební šaty a svatební oblek, autor: Helena GomelskáSvatební šaty a svatební oblek, autor: Helena Gomelská

Společenský oblek

Základem každého pánského obleku je dokonalé padnutí. Svatební oblek musí vytvářet dojem, že byl ušit či jinak zhotoven právě pro vás. Každý muž by se v něm měl cítit víc než pohodlně. Nikde nesmí „táhnout“, tlačit, škrtit, kousat apod. Měl by na vás vypadat, jako když jste se v něm narodil.
Společenský oblek jako takový býval oblíben hlavně v dávných dobách. Představoval jakousi elitní jednotku a muže z významné a vyšší vrstvy. Dnes si pánové oblékají oblek stále méně. Nejčastěji právě ve svatební den.

Společenský oblek je k dostání pro všechny věkové kategorie, autor: Eva ArnicanováSpolečenský oblek je k dostání pro všechny věkové kategorie, autor: Eva Arnicanová

Postavy mužů

Při výběru svatebního obleku dbejte na to, jakou máte postavu. Pánské postavy by se daly rozdělit do tří skupin. Postava trojúhelníkovi­tého, obdélníkového a zavalitého tvaru.
Muži, kteří spadají do první skupiny trojúhelníkovi­tého tvaru si na sebe mohou obléct jakýkoliv svatební oblek. Tím mám na mysli s ramenními vycpávky, ale i bez, klopy mohou být zahrocené, kulaté i široké. Co se týče zapínání saka, velice slušivé jsou např. jednořadé, ale i dvouřadé. A pokud toužíte po obleku se vzorem, máte zelenou. Této postavě sluší nejen pruhy, ale i např. kostka (ta se ovšem u svatebních obleků příliš neobjevuje).
Naopak postava obdélníkového tvaru už musí mít více otevřené oči při výběru saka a kalhot. Nikdy nezapomínejte na vycpávky ramen a klopy raději klasické nebo lehce zahrocené. Co se týče materiálu platí to samé jako u prvního typu postavy.
„Nejhůře“ je na tom postava tvarovaná (zavalitá). Váš svatební oblek by měl mít spíše střední vycpávky, kulaté klopy a jednořadé zapínání (dvouřadé by opticky rozšířilo). Celkově byste měl volit raději volnější oblek, který bude působit elegantně a komfortně.

Druhy obleků

V dnešní době máte možnost sáhnout po jakémkoliv společenském obleku. A navíc, jestli lpíte na ležérnosti, můžete si váš svatební den vychutnat i v džínách, barevných kalhotách apod. (i když oblek je pořád oblek).
Např. žaket je nejčastěji používaný typ obleku právě při svatbách. Je složen z dlouhého černého kabátu a bílé košile. Další součástí jsou šedé, barevné nebo černé vesty a proužkované kalhoty.
Smoking – je populární hlavně u noblesního obřadu. Bývá opět v barvách černé, šedivé nebo bílé, s límcem nebo klopami. Ke smokingu nádherně vypadá i jednořadová vesta, která hned dodá na eleganci a vkusu.
Frak – je jako jediný ze všech typů pánských oděvů, na kterém si můžete nechat řád či vyznamenání (pokud nějaké máte). Frak bývá nejčastěji v černé barvě a projevuje se speciálním střihem. Vzadu má tzv. krovky a vpředu krátký kabátek. Vesta nesmí u fraku chybět.

Světlý svatební oblek, autor: kameturuSvětlý svatební oblek, autor: kameturu

Svatební obleky

Kolekce pánských svatebních obleků je opravdu značně široká. Pánské svatební obleky jsou nejčastěji z vlněných odlehčených materiálů. Bývají doplněny o pánskou slavnostní vestu a svatební košili. Pánové si mohou vybírat od světlé barvy až po tmavou klasiku. V poslední době se uplatňují nové trendy: Oblek může mít i jinou než klasicky černou barvu, speciální efekt vytvoří kombinace barev mezi sakem a kalhotami, vestou, košilí a kontrastní barvou doplňků (kravata, motýlek, obuv, ponožky apod.).

Článek Pánské svatební obleky byl publikován 25. září 2010 v 12.30 v rubrice Pánská móda. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...