Čínské šaty Qipao

Tagy:  asijské šaty, čínské šaty, Qipao

Sponzorované odkazy:

Čínské šaty Qipao

Qipao (šchi-pchao) je název pro tradiční čínské šaty, jež jsou velmi úzké s vysokým límcem a rozparkem. I když se šaty nosily již ve 14. století, největší popularitu získaly až za vlády dynastie Čchingh v první polovině 17. století. Postupem času se samozřejmě měnil materiál a také délka nebo zakrývání různých částí těla. Finální podobu, tak jak je známe dnes, získaly v Šanghaji.

Šaty QipaoŠaty Qipao

Tradiční čínské šaty Qipao nebo také Cheongsam jsou navrženy pro štíhlé ženské tělo, přesto ale díky svému rovnému střihu dokážou skrýt větší zadeček nebo povolené bříško. Skrývají v sobě ženskou skromnost, měkkost a krásu, společně s jejich temperamentem a elegancí. I přes výrazné čínské rysy vytvářejí šaty Qipao dojem jednoduchosti s klidným kouzlem.

Šchi-pchaoŠchi-pchao nebo také Cheongsamnebo také Cheongsam

Qipao šaty se dají nosit celoročně, jde jen o vhodný výběr látky. V létě si vybírejte z tenčích tkanin jako je například hedvábí nebo popelín a v zimě naopak silnější, nejvíce pak brokát, což je těžká hedvábná tkanina s propracovaným designem, zlatými nebo stříbrnými nitěmi. Stejně tak se různé materiály, ze kterých jsou šaty vyrobeny, nosí pro různé příležitosti.

Rozmanité vzoryRozmanité vzory

Límec

Pokud je Váš krk dlouhý a štíhlý není čeho se obávat. V případě, že je ale krátký, snažte se, aby stojáček nebyl tak vysoký nebo aby byl výstřih do V hlubší.

Hrudník

Jestliže máte krásná pevná prsa, můžete si stejně jako v předešlém případě dovolit hlubší výstřih nebo výstřih ve tvaru slzy, který vznikne sepnutím límce a přitom působí decentně.

Délka rukávů

Délka rukávů závisí na věku, příležitosti, ročním období a také stylu. Neméně důležitá je i stavba těla a šířka ramenou.

Délka šatů

Jestliže máte dlouhé a štíhlé nohy můžete je vystavit na obdiv, pokud ale máte křivé nohy nebo silná lýtka můžete je skrýt pod dlouhé Qipao šaty, které jsou velmi elegantní.

Rozparek

Rozparek na jedné přední straně sahá většinou až do poloviny stehen. Obvyklejší jsou ale rozparky po obou stranách do výšky rozkroku.

Barva a vzor

Mnoho lidí si myslí, že tradiční barva je červená, ale červené Qipao je zvláště určené pro svatby. Velmi oblíbené jsou něžné barvy, růžová nebo světle modrá. Stejně tak jako v Čechách, tak i v Číně je v přízni žen elegantní černá barva. Vy si však můžete vybrat jakoukoliv barvu máte v oblibě a stejně tak i vzor, který je nejen květinový, ale i s draky nebo exotickým ptactvem. Za povšimnutí stojí i zajímavé čínské zapínání připomínající 3D vzor a zbylé vzory zároveň i doplňující.

SandálkySandálky Boty na podpatkuBoty na podpatku PantoflePantofle DoplňkyDoplňky

Zdroj: http://www.chineseclothingonline.com

Článek Čínské šaty Qipao byl publikován 30. srpna 2012 v 12.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...