Jak vybrat dámské zimní boty?

Jak vybrat dámské zimní boty?

Zima nám pomalu klepe na dveře; pojďme jí otevřít v nejlepším obutí, jaké si můžeme vybrat a nepřekvapí nás ani vítr, ani závěje, ani zákeřná meluzína. Nevíte si rady s výběrem zimní obuvi? Podívejte se s námi, jaká dilemata na vás čekají a nechejte si s nimi poradit.

Nohy je třeba mít v teple, abyste se vyhla nachlazeníNohy je třeba mít v teple, abyste se vyhla nachlazení

Jaké zimní boty existují?

Pojďme si rozlišit, jaké druhy zimních bot na vás v regálech a skladech čekají. Popřemýšlejte, do jakých podmínek budete boty nosit. Chodíte nejčastěji s dětmi na hřiště? Vyrazíte občas do lesa či překonáváte závěje na chalupě? Nebo možná potřebujete boty do městské šedé ledové tříště? V každém případě potřebujete boty, které zvládají vlhko i chlad. V nabídce najdete tyto druhy:

Kotníčkové boty

Mezi kotníčkovými botami najdete boty na vycházku do města, na hřiště s dětmi, ale také na procházku do lesa. Jako kotníčková obuv se označují například dámské boty Kamik, voděodolné boty s kožíškem proti napadanému sněhu a s odolností do teplot až –32 °C. Vizuálně připomínají spíše outdoorovou botu; jsou vhodné do různých druhů terénu, ale navzdory vysoké voděodolnosti a chladuvzdornosti s nimi na túru do Alp nevyrážejte. Pokud hledáte elegantnější řešení, vyberte si celokožené kotníčkové boty se zapínáním na zip. Boty jsou dostatečně podšívané chlupatým kožíškem a hodí se k šatům i kalhotám (např. dámské kotníčkové zimní boty značky Ladies).

Výhodou kotníčkových bot je, že mírně přesahují kotník lidské nohy, takže překrývají rozdíl mezi Achillovou patou a lýtkem, kudy nám může na kůži pronikat studený vzduch nebo dokonce sníh. Nejsou však tak robustní, jako sněhule nebo kozačky.

Sněhule

Sněhule jsou téměř tak vysoké, jako kozačky, ale mají vesměs terénní vizuál a vlastnosti. Vysoká, řádně zateplená obuv s ochranou proti vodě a podchlazení je vhodná na delší vycházky do hor nebo do lesa. Ve sněhulích se nemusíte bát vykročit ani do vysokých závějí, protože šance, že skrze ně propadne do boty nějaký sníh, je téměř minimální. Vezměte si proto sněhule například jako náhradní boty, až pojedete na lyžovačku a budete si volný čas užívat procházkami nebo na chatu, až půjdete shánět dříví na zátop.

Kozačky a polokozačky

Kozačky a polokozačky jsou elegantní boty, které můžete nosit do města, a to jak k sukni či šatům, tak ke kalhotám. Zimní kozačky mohou být zateplené kožíškem, a to po celé výšce. Kozačky jsou specifické tím, že obepínají lýtko, což ale může být nepříjemné, pokud z roku na rok přiberete. U jiných bot toto riziko nehrozí. Existují také kozačky přímo určené pro ženy se silnějšími lýtky. Lepší je pořídit kozačky s trochu volnější lýtkovou částí.

Kozačky mohou být na zip nebo na zavazování. Pokud si kozačky pořídíte, myslete na to, že pokud si je vezmete někam do interiéru, kde se nepřezouváte (do školy nebo do práce). budete mít celý den lýtka v teple, což není v přetopené místnost vždy úplně příjemné.

Podle čeho vybírat ideální zimní boty?

Materiál

Zvažte, jestli chcete nosit boty hlavně do města, nebo do terénu. V terénu je vynikajícím řešením syntetika nebo textil, které jsou mnohdy vybaveny nepromokavou úpravou (např. GoreTex), ale ani kůže vás nezklame. Kůži vám doporučíme také do města, a to právě pro její příjemný vzhled. Ať už si vyberete jakékoli boty, je nutné je impregnovat, zejména boty z broušené kůže, které nesmějí provlhnout. Boty z hladké kůže musíte často krémovat, aby se materiál nezačal rozkládat a aby kůže nepraskala. Krém na boty je samozřejmě také zvyšující voděodolnost kožené boty.

Platforma

Dámské zimní boty mívají vysokou podrážku/platformu, a to proto, aby odizolovala nohu od chladné země. U podrážky je ale nutný protiskluzový povrch; a to i na vycházkové obuvi do města, protože náledí se projevuje právě tam, kde se sníh rychle rozpouští a zase zmrzá nebo se často odklízí a nesype solí nebo pískem.

Cena

Jestli v nějakém případě platí nutnost připlatit si za kvalitu, je to právě oblast zimní obuvi. Kvalitní kožené zimní boty mohou stát až několik tisíc, avšak při správné údržbě vydrží i několik let. Boty často čistěte a impregnujte dle pokynů výrobce a prodejce. Oproti tomu nekvalitní laciné boty se nejenom že začnou brzy rozlepovat a rozpadat. Jejich odolnost vůči chladu je minimální. Laciné boty nedisponují membránami ochraňující nohu proti chladu a vlhku, jelikož se jedná o patentované technologie výrobců kvalitních produktů. Levné boty mají většinou dost jednoduchou strukturu. Podešev bývá z tenkého textilu, při kterém vám nezbude nic jiného, než pořídit si pořádně tlusté ponožky.

Článek Jak vybrat dámské zimní boty? byl publikován 24. října 2020 v 00.00 v rubrice Boty. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...