I miminko může být trendy, s nákupem oblečení to však nepřehánějte

Sponzorované odkazy:

I miminko může být trendy, s nákupem oblečení to však nepřehánějte

Jste nastávající maminkou a stojí před vámi nelehký úkol pořízení dětské výbavičky? Milujete módu a ráda byste měla vaše dítko „jako ze žurnálu“? Přemýšlíte, kolik nejnutnějších kousků potřebuje mít novorozenec v garderobě?

Miminka velmi rychle rostou, tak není třeba mít přeplněné skříněMiminka velmi rychle rostou, tak není třeba mít přeplněné skříně

Pět bodýček nebo raději 20? Nikde není universální návod, jaký počet je ten správný, musíte myslet na velikost vašich skladovacích prostorů a také na vaši peněženku. V dnešní době je všeho dostatek, navíc je oblečení pro děti velmi roztomilé a tak je velmi těžké odolat dalším a dalším – mnohdy nepotřebným nákupům. Dovolili jsme si sepsat seznam opravdu nejdůležitějších kousků, které potřebuje maminka mít pro miminko připravené, než přijdou z porodnice Pravdou však je, že miminka rostou velmi rychle a vaše dítě se příliš dlouho nevejde do nejmenších newborn velikostí. Je však také pravda, že mít více kousků oblečení může být užitečné, zvláště když dojde k protečení plenky, či vaše miminko bude trpět refluxem.

Přemýšlejte o praní

Jak často budete prát? Může to udělat velký rozdíl v tom, kolik kusů oblečení budete muset mít po ruce. Níže jsme sestavili seznam nezbytností pro novorozence založených na předpokladu, že budete prát každý den pár kousků. Možná budete potřebovat více či méně oblečení, pokud se vaše prací rutina liší. Pokud máte v plánu prát pouze jednou týdně, vynásobte čísla základních kousků dvěma.

Přemýšlejte o velikostech

Možná budete v pokušení nakupovat velikosti pro novorozence, ale mnoho dětí z nich rychle vyroste. Většina velikostí novorozenců začíná kolem 3 kilogramů a 50 centimetrů, takže pokud máte větší dítě, nemusí se do nich ani vejít. Když přidáváte oblečení do svého nákupního košíku, vyberte několik novorozeneckých kousků a poté se zaměřte na velikost 1–3 měsíce. Do tohoto oblečení se většina 3 – 6 kilových miminek vejde.

Podívejte se na náš rozpis standardního počtu oděvů, které byste chtěli mít po ruce pro vašeho novorozence. Zahrnuli jsme také položky, které je třeba přidat pro letní a zimní miminka a zvláštní příležitosti.

Důležitá je zdravotní nezávadnost oděvů a možnost praní při vysokých teplotáchDůležitá je zdravotní nezávadnost oděvů a možnost praní při vysokých teplotách

Sedm overalů s krátkým, či dlouhým rukávem

Overaly mohou v létě sloužit jako snadný a bezproblémový outfit nebo v zimě jako základní vrstva (k dispozici jsou také overaly s dlouhým rukávem, či krátkými nohavicemi). Overaly jsou skvělé i místo pyžamka.

Pět bodýček, či zavinovacích košilek

Můžete je používat v létě jako oblečení s plenkou a ponožkami, či je v zimě podvlékat pod overaly. Miminkům nekupujte trička, je to velmi nepraktické.

Troje až patery dupačky

Děti opravdu nemusí nosit kalhoty. Ale mít po ruce několik dupaček, které využijete jak na spaní, anebo když je chladno, jako základní vrstvu do oteplené zimní kombinézy není na škodu. Kalhoty pro miminka nejsou moc vhodné, navíc, pokud bude muset vaše miminko nosit několik plenek, či dokonce široké balení, kvůli kyčlím, ani je nevyužijete. Pokud chcete, aby váš malý fešák vypadal hezky na newborn focení, klidně mu rifličky kupte, ale postrádá to praktickou část věci.

Dvě čepičky

Pro první dny jsou bavlněné čepičky nutností, pomáhají miminku regulovat teplotu. Pro zimní měsíce pořiďte i teplejší vrchní čepičku, například pletenou, či fleecovou, na letní přikupte klobouček.

Pět párů ponožek

Miminka mají špatnou termoregulaci, proto se vám bude hodit pět párů ponožek, či botiček.

Plenky oceníte i na zavinováníPlenky oceníte i na zavinování

Látkové plenky

Pleny samy o sobě nejsou oblečení, ale mnoho dětí v nich tráví spoustu času. Proč? Mnoho dětí je prvních pár měsíců rádo zabaleno – je to velmi podobné pozici v děloze a pomáhá jim to se uklidnit. Plenky se hodí i při krmení, slintání, při nošení miminka. Větší látkové plenky skvěle nahradí ručník, proto mějte připravených alespoň 20 plen klasického rozměru a 2 větší, jako osušku.

Svetříky využijete vždyckySvetříky využijete vždycky

Dva svetry nebo mikiny

Mikina s kapucí nebo zipem se skvěle hodí, když je chladno, a když se dítě zahřeje, snadno se tak jedna vrstva sundá.

Dva páry rukaviček

Bavlněné rukavičky jsou pro první dny také důležité, měli byste mít připraveny dva páry, pro zimní miminko ještě jedny teplejší navíc. Miminka se často škrábou, rukavičky jim v tom zabrání, navíc rukavičky také pomáhají miminku se zahřát, než se jim rozběhne ta správná termoregulace.

Děti v zimě potřebují alespoň jednu vrstvu extra teplého svrchního oblečení. V teplejším podnebí stačí zimní bundička s oteplenými kalhotami, ale do chladnějších oblastí pořiďte kombinézu vcelku. Dítě bude mít v teple zádíčka, nezapomeňte ani na fusak do kočárku, i když to není oblečení.

Se zbrusu novým dítětem se budete pravděpodobně chtít pochlubit prarodičům, nebo pořídit nějaké rozkošné newborn fotografie. Mít pár trendy nebo speciálních oblečků, které použijete pro tyto příležitosti, není na škodu.

Článek I miminko může být trendy, s nákupem oblečení to však nepřehánějte byl publikován 30. listopadu 2020 v 00.00 v rubrice Dětská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...