Proč některé šperky dráždí vaši pokožku?

Sponzorované odkazy:

Proč některé šperky dráždí vaši pokožku?

Jako každá žena ráda nosíte doplňky a šperky. Dokáží i z velmi obyčejných šatů udělat nevšední kousek. Bohužel patříte k těm ženám, jež si nasadí náhrdelník a po chvíli mají ve výstřihu nepříjemnou vyrážku? Bižuterii z tržnice si musíte pouze prohlížet? A víte, proč tomu tak je?

Jak na to, aby šperky neničily vaše zdravíJak na to, aby šperky neničily vaše zdraví

Už naše babičky říkávaly, že pokud chcete mít jistotu, že se díky šperkům neosypete, musíte volit jako jejich materiál pravé zlato. Ovšem některým dámám vadí také. Pravděpodobnost kontaktní alergie je však nižší. Stejně tak šperky, jež jsou vyrobeny z mědi, platiny, chirurgické oceli, či mincovního stříbra, jsou trochu méně alergizující, než ostatní.

Svědění je nepříjemnéSvědění je nepříjemné

Bílé zlato také není pro všechny

Řeknete si, že zlato je zlato a v jejich odstínu není žádný rozdíl? Chyba! Bílé zlato je často legováno niklem nebo kobaltem, které jsou velmi častými alergeny. Nikl navíc způsobuje tzv. zkřížené alergie.

Nenechte si bloggerkami z youtube namluvit, že když potřete bižuterii bezbarvým lakem na nehty, vyřeší to váš problém s alergií. Musela byste bižuterii přetírat opakovaně. Navíc určitě nechcete mít ve svých dírkách v uších odrolený lak na nehty, že ne?

Šperků se nemusíte vzdávatŠperků se nemusíte vzdávat

Řešením je, dojít si na alergologii a nechat si udělat testy, jaké kovy vám kontaktní alergii způsobují. Při nákupu bižuterie pak požadujte složení výrobku, abyste si byla jistá, že nový šperk neobsahuje alergeny, které vám způsobují vyrážky. Nezapomeňte, že alergii vám může způsobit nejen náramek, řetízek, prsten, či náušnice. Pečlivě si vybírejte i hodinky, pásky a kabelky. Ty totiž mají také součástky vyrobené z nejrůznějších druhů kovů. Také některá saka, blůzky a bundičky mají kovové cvočky, zipy a knoflíky, které si spousta žen nedá do spojitosti s nepříjemným zarudnutím a svěděním.

O šperky se musíte staratO šperky se musíte starat

Nezapomeňte pečovat nejen o pokožku, ale i o šperky

O citlivou a alergickou pokožku musíte pečovat. Dodržujte doporučení vašeho kožního lékaře. Stejně tak pečujte o doplňky a šperky, které vlastníte. Přeci jen se dnes a denně dotýkají vaší kůže. I na nich se usazují nejrůznější viry a bakterie.

Po nanesení krémů, make-upu a parfémů si šperky oblékejte jako poslední. A nezapomeňte je sundat jako první. A uložit do šperkovnice, či na nějaké suché místo. Vlhkost a pára většině šperků škodí. Šperky byste také měli skladovat mimo přímé sluneční světlo a na chladném a suchém místě.

Článek Proč některé šperky dráždí vaši pokožku? byl publikován 3. května 2021 v 09.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...