Jak se starat o kožené a semišové boty v zimě?

Sponzorované odkazy:

Jak se starat o kožené a semišové boty v zimě?

Máme tu zimní počasí a některým kouskům z našeho botníku posypová sůl nedělá příliš dobře. Namítáte, proč výrobci, dělají zimní obuv ze semiše, když právě on v zimě nejvíce trpí? Protože prostě semišové kozačky vypadají božsky. Pojďme se spolu podívat na to, jak své oblíbené boty můžete ochránit před zimou.

Semišové botySemišové boty

Voňavé kožené kozačky, či ty semišové jsou pro nás dámy jednou z mála zimních radovánek. Stojí nemalé peníze, a proto je třeba si na ně dávat v zimě pozor, aby vám vydržely déle než jednu sezónu. Nevýhodou těchto stylových bot je jejich choulostivost na vlhko a působení posypové soli. Kůže je náchylná k vysychání a popraskání, také se na ní tvoří nezřídka nevzhledné mapy. Na druhou stranu – žádné jiné boty než kožené nejsou tak pohodlné. Pořiďte si kvalitní impregnaci určenou speciálně na koženou obuv, čas od času můžete použít i speciální krém na kůži. Nikdy kožené boty nesušte přímo na radiátoru.

Kožené kozačkyKožené kozačky

Před aplikací jakéhokoliv krému, či impregnace musí být boty dokonale čisté. Semišové boty můžete zkusit suché očistit kartáčem, skvrny se dají odstranit i pilníkem na nehty (na který nesmíte tlačit a tuto babskou radu používejte pouze výjimečně). Na kožené boty použijte vlhký hadřík a skvrny jednoduše očistěte a osušte.

Impregnaci byste měli během zimy několikrát opakovat. Impregnace zabraňuje vlhkosti v botě, chrání i samotný materiál. Nepoužívejte universální impregnaci – tu vám odpustí obyčejné kecky, ale vyberte si v obchodě impregnaci na kůži, semiš apod. Sice se vám to bude zdát jako zbytečná investice, ale nakonec se vám to vrátí v podobě dokonale vypadajících bot.

Do sněhu si obujte sněhuleDo sněhu si obujte sněhule

To samé platí i o krému na koženou obuv. Nanášejte jej na obuv často, déle vám vydrží lesklá a nepopraskaná. Lakovanou koženou obuv už krémem natírat nemusíte, pokud nechcete boty jen vyleštit, sama o sobě je již voděodolná a impregnovaná. Před nanesením krému na obuv odstraňte tkaničky, dostal-li by se na ně krém, budou vypadat špinavé.

Někteří výrobci již při výrobě myslí na to, aby semišová obuv ustála i lehčí mrholení a vyrábí materiály více odolné. To však musí být uvedeno na krabičce s obuví, popřípadě v příbalovém letáčku. Nemyslete si však, že pokud v takové obuvi půjdete do mokrého sněhu stavět sněhuláky, bude vypadat stále jako nová. To prostě nejde. Na zimní radovánky si obujte speciální outdoorovou obuv.

Článek Jak se starat o kožené a semišové boty v zimě? byl publikován 5. ledna 2022 v 09.00 v rubrice Boty. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...