Zvyky, které mohou zničit vaše oblečení

Sponzorované odkazy:

Zvyky, které mohou zničit vaše oblečení

S novým rokem přišlo zdražování, skončily výprodeje a oblečení je čím dál dražší. I levné oblečení, které k nám bylo dodáváno z Asie, díky dražší dopravě značně podražilo. Aby vám oblečení vydrželo dlouho jako nové, musíte se o něj dobře starat. Spousta z nás má však špatné návyky, které oblečení poškozují. Které to jsou?

OblečeníOblečení

Perete špatně

I když si zasloužíte jedničku s hvězdičkou za pokus o čistotu a hygienu, když perete špatně, ničíte vaše oblíbené kousky. Je jistě pohodlnější nasypat obsah koše se špinavým prádlem do pračky a jednoduše ji zapnout na nějaký univerzální krátký program, nikdy to nedělejte. Jistotou je vždy prádlo roztřídit podle barev a použitého materiálu. A prát podobné s podobným na teplotu doporučenou výrobcem.

Jedním z dalších chyb je minule zmiňované věšení věcí, které se mají složit a skládání oblečení, které patří na ramínko. Nikdo nechce vytahané svetry, sklady na šatech a zažloutlé fleky na bílých halenkách v místě skladu.

Třiďte prádloTřiďte prádlo

Perete podle barev, ale ne podle stupně znečištění. Že vás to nenapadlo? Toto je velmi důležité. Věci, které jste na sobě měli na údržbu zahrady, zašpiněné od bahna, neperte s oblečením, které je třeba vyprat pouze kvůli potu. V pračce se bahno smíchá s vodou a pracím prostředkem, když se pořádně nevypláchne, může vaše čisté oblečení, které jste měli na sobě v zaměstnání být nakonec opticky špinavější, než když jste ho dávali vyprat.

Příliš vysoká teplota

Někdy je méně více a to platí při teplotě praní. Některé materiály jsou na vysokou teplotu citlivé – například vlna, hedvábí, satén, strečové materiály a sportovní oblečení s membránou. Takové nesmíte prát ani na vysokou teplotu, nejlépe byste je neměli ani sušit v sušičce. Pamatujte i na optimální teplotu při žehlení.

Pamatujte i na optimální teplotu při žehlení.Pamatujte i na optimální teplotu při žehlení.

Před praním nezapínáte zipy

Zipy mají kovové zoubky, které se mohou při praní snadno zachytit o jemné prádlo. Než dáte oblečení do pračky, dvakrát zkontrolujte, zda jsou všechny zipy zapnuté.

Ruční drhnutí skvrn

Automatický vzorec okoukaný z dětství. Vidíme skvrnu, nalijeme na ni prostředek na fleky a látku o sebe třeme. A tak vznikají žmolky a odřená místa. Pokud jde o péči o oblečení nejhorším prohřeškem je to, že když uklízíme sezónní kousky, před umístěním do krabic jej nevypereme. Pak se musíme prát se zažloutlými skvrnami od potu.

Článek Zvyky, které mohou zničit vaše oblečení byl publikován 26. ledna 2022 v 09.00 v rubrice Dámská móda a Pánská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...