Šití vlastních oděvů je čím dál oblíbenější II. díl

Sponzorované odkazy:

Šití vlastních oděvů je čím dál oblíbenější II. díl

Přinášíme vám pokračování pondělního článku o šití vlastní garderoby. (První díl naleznete TADY).

Pro milovnice extrémní jedinečnosti bude vhodnou volbou i vlastní látka. Víte, že máte možnost objednat si látku přesně pro vaše potřeby. Pokud nechcete procházet tisíce vzorů v obchodech s textilem, zvažte použití online tiskárny textilu. Můžete si vytisknout jakýkoli projekt, který chcete – buď ze stávajících katalogů, nebo z vlastního návrhu. V dalších krocích si musíte vybrat podkladový materiál pro potištěnou látku. Pak si vyberte, kolik toho potřebujete. Je to jednoduché řešení pro ty, kteří oceňují kreativitu a jedinečnost.

Když zmiňujeme výhody vlastního šití oděvů, je těžké nezmínit jejich kvalitu. Visící nitě, odpadávání knoflíků, roztahující se svetr a žmolkující kabát jsou jen některé z nevýhod oblečení zakoupeného v obchodech. Takové oblečení po několika vypráních vypadá jako byste je měla ve skříni po dlouhá desetiletí. Když si oblečení navrhnete a ušijete sama, můžete rozhodnout jak o kvalitě látky, ale také o způsobu šití a zpracování.

Vlastní šití oblečení má také své nevýhody. První věc, která vás napadne, jsou vysoké náklady na výrobu. V případě jakékoliv chyby, špatného střihu nebo nedostatečně dlouhých rukávů se může ukázat, že veškerá vaše práce byla k ničemu. V takovém případě kromě drahocenného času promrháme i drahou látku. Někdy můžete být frustrovaná z toho, že vaše výrobky nevypadají podle vašich představ. Žádný učený však z nebe nespadl a uvidíte, že pokud u šití vydržíte, vaše výrobky budou vypadat čím dál lépe.

Při stříhání látek a rozměřování střihu na látku se držte českého přísloví: „Dvakrát měř, jednou řež.“ Chyby v tomto případě lezou velmi do peněz. Vše pečlivě naplánujte, změřte a našpendlete. Dávejte pozor, aby vám vzor navazoval, abyste stříhala po směru tkaní, u úpletů je správné stříhání extrémně důležité, protože pokud je úplet špatně nastříhán, bude se vám při šití a i při nošení kroutit. Když si necháte poradit od zkušenějších švadlenek, vyhnete se těmto začátečnickým chybám a ušetříte si spoustu času, peněz a nervů.

A co vy? Zkoušíte doma šít vlastní oblečení, nebo jej raději kupujete?

Článek Šití vlastních oděvů je čím dál oblíbenější II. díl byl publikován 24. května 2023 v 07.00 v rubrice Dámská móda, Pánská móda a Dětská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...