Len je opomíjeným materiálem, ale neprávem!

Sponzorované odkazy:

Len je opomíjeným materiálem, ale neprávem!

Máte spojené lněné oblečení se zmuchlanou a divně barevnou látkou? Ty doby, kdy se na pultech obchodů daly sehnat lněné kousky, které byly bez nápadu jsou naštěstí dávno pryč. A i když se výrobci předhání v tom, kdo vyrobí ten nejvíce funkční syntetický materiál, nic nedokáže plně nahradit přírodní vlákna, jako je len a bavlna.

Jelikož se blíží léto a určitě zase budou vysoké teploty, je nejvyšší čas si nějaké lněné oblečení pořídit. Len a léto totiž patří k sobě. Málokterý materiál je tak prodyšný a vzdušný, navíc je pevný a velmi rychle schne. Když se v létě nasoukáte do elastického úpletu, doslova z vás bude tryskat pot. To se vám ve lněném oblečení nestane.

Nejoblíbenějšími kousky jsou topy a halenky, velmi často jsou k vidění i lněné sukně a šortky. Na léto se vyrábí i klasické dlouhé lněné kalhoty, ve kterých vám rozhodně nebude horko. I pro malé děti je lněné oblečení vhodné, protože jim bude v létě příjemně a nebudou mít nepěkné potničky.

Len má ještě jednu další a neoddiskutovatelnou přidanou hodnotu. Jelikož je len přírodní látkou, která je snadno obnovitelná a rozložitelná, nezatěžuje přírodu, jako syntetické materiály. Proto, pokud ve svém životě dáváte pozor na to, abyste neškodili naší planetě, určitě pro vás bude lněné oblečení volbou číslo jedna.

Zkuste si letos na léto koupit nejen lněné oblečení, ale nechcete-li se v noci potit, zapátrejte v obchodech po lněném povlečení, ve kterém se nebudete v noci potit a bude se vám spát jako na obláčku.

Jak se získává lněné vlákno?

Víte, jak se vyrábí lněná látka? Je to hodně podobné, jako ve staré pohádce o Krtečkovi. Lněné vlákno se dostává ze stonků rostlin lnu. Len může růst i v méně úrodné půdě s minimálním přihnojováním. Vlákna se extrahují z rostliny, pak se válcují, nechají nějakou dobu ve skladu a pak se znovu změkčují a válcují, aby byla připravena na to, až se z vláken spřede tato odolná tkanina s unikátními vlastnostmi.

Foto: Pixabay.com https://cz.pinterest.com/…02081274923/ https://cz.pinterest.com/…48316888030/ https://cz.pinterest.com/…62043201247/

Článek Len je opomíjeným materiálem, ale neprávem! byl publikován 29. května 2023 v 07.00 v rubrice Dámská móda, Pánská móda a Dětská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...