Podzim si žádá změnu šatníku

Sponzorované odkazy:

Podzim si žádá změnu šatníku

Teploty pomalu, ale jistě klesají a i když se odpoledne vyhříváme na sluníčku, po ránu je znát, že podzim za chvíli zaklepe na vrátka. S podzimem bychom si měli udělat pořádek v šatníku a vytáhnout hřejivější kousky oblečení.

Pokud přemýšlíte o tom, co si oblékat na podzimní venkovní aktivity, čtete ten správný článek. Oblečení na podzim musí být především funkční a chránit vás nejen před větrem, ale i před deštěm – zejména, jde-li o oblečení pro podzimní trek na horách. Do města vám postačí oblečení obyčejnější, které samozřejmě bývá i slušivější. Když si dáte práci, najdete na e-shopech oblečení nejen pohodlné a funkční, ale také stylové.

Co si mám obléknout na výlet do přírody?

Nic se nevyrovná procházce nebo treku po podzimně zabarvených horských oblastech. Nikdy není příroda tolik fotogenická, jako právě na podzim. Abyste si túru užili naplno, musíte být správně oblečeni, nezapomeňte na to, že počasí na horách se mění velice rychle. Každoročně horští záchranáři vyhlašují pátrání po lidech, kteří se ztratili v mlze, či bouřce. Kupodivu takoví lidé, mívají na horách často kraťasy, či žabky a často pak lidé zaplatí v lepším případě dlouhodobým pobytem v nemocnici, v tom horším případě svým vlastním životem.

Zásadní je pořídit si opravdu kvalitní a pevné turistické (trekové) boty, které si párkrát vezmete na sebe ve městě. Nikdy se nevydávejte na túru v nových, nevyzkoušených botách! Obuv by měla být prodyšná, voděodolná, s odpruženou podrážkou.

S obuví souvisí samozřejmě i ponožky, které si vyzkoušejte do nových bot, neměly by se vám v nich nikde krčit. Máte-li potíže s křečovými žílami, či vám snadno při námaze opuchají lýtka, určitě si pořiďte kompresní podkolenky. Vaše nohy se budou cítit jako v bavlnce a díky tomu podáte lepší sportovní výkon.

Nevydávejte se na túru v roztrhaných džínách, raději investujte pár korun navíc a pořiďte si softshellové kalhoty, nebo alespoň outdoorové legíny, které bývají trochu levnější. Je-li venku na podzim opravdu chladno, oceníte vlastnosti kvalitního termoprádla.

Ani na podzim nezapomínejte na pravidlo, že je třeba oblékat více vrstev. Neprofouknete, navíc když odpoledne vysvitne sluníčko, snadno některé vrstvy odložíte.

Samozřejmostí by měla být pokrývka hlavy, polarizační sluneční brýle, přibalte si krém s ochranným UV faktorem. Na horách sluníčko svítí pod jiným úhlem a určitě nechcete mít spálený obličej.

To nejtěžší na výběr na konec – rozhodně se neobejdete bez opravdu kvalitní bundy, či větrovky. Musí být hřejivá, neměli byste se v ní potit. Samozřejmostí by měl být kvalitní vodní sloupec, který vás ochrání, když bude opravdu hodně pršet. Je jen na vás, jaký barevný design zvolíte, ale určitě by měla bunda na hory mít kapucu.

Článek Podzim si žádá změnu šatníku byl publikován 4. září 2023 v 08.00 v rubrice Boty, Dámská móda a Pánská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...