Jak pečovat o kožené oblečení

Sponzorované odkazy:

Jak pečovat o kožené oblečení

Kožené a koženkové bundičky a křiváky k podzimu tak nějak patří. Víte však, jak se o takové oblečení starat, aby vám vydrželo dlouho pěkné a bez prasklin? Co si budeme povídat, ono kožené oblečení nepatří zrovna mezi nejlevnější, takže péče o něj je v podstatě péče o vaše finance.

V kožené bundě, která je ozdobena prasklinami a vrásněním totiž příliš mnoho parády neuděláte.

Pokaždé, když přijdete domů, pozorně si bundu prohlédněte, očistěte každou byť sebemenší nečistotu. Kožená bunda by rozhodně neměla být složená ve skříni na poličce. Zásadně by měla viset na nejlépe polstrovaném ramínku. Gravitace se postará o to, že se díky zavěšení některé vrásky z bundy samy narovnají. Na ramínku nechte koženou bundu vyvětrat u otevřeného okna, či na balkóně (nikoliv pokud jsou venku mrazy) – zbavíte se tak zápachu kůže a vašeho potu.

Někdo radí, že čas od času byste měli koženou bundu vyfénovat fénem na vlasy, zapnutým na nejnižší teplotu ze vzdálenosti alespoň 20 centimetrů. Pomáhá to také porovnat nejrůznější krabatění. Máte-li koženou bundu opravdu zmačkanou, snadno si s tím poradí i parní žehlička. Tento tip příliš nedoporučuji, protože se velice špatně odhadne vzdálenost, kdy pára koženému materiálu prospěje a kdy uškodí. V žádném případě nedávejte koženou bundu do sušičky na prádlo, i kdybyste měli nejdokonalejší sušičku se superprogramem na kůži. Ztratíte nejen záruku, poškodíte kůži, ale může se stát, že díky vysoké teplotě v sušičce na prádlo se vám srazí podšívka a i kdybyste se nakrásně do takové bundy zvládli nasoukat, už navždy vám bude někde odstávat a krčit se.

Jestli se vám podařilo v kožené bundě zmoknout. Utřete ji jemně ručníkem a nechte ji uschnout volně na vzduchu. Kupte si speciální přípravky na údržbu kožených materiálů – k sehnání jsou nejrůznější rozprašovače a kondicionéry na kožené oblečení.

Je-li vaše kožená bunda špinavá, či dokonce zapáchá, raději ji odneste do čistírny, kde si s ní umí poradit. Nesnažte se koženou bundu prát doma v pračce ve snaze ušetřit pár korun za čistírnu. Ve výsledku budete moci takovou bundu vyhodit a neušetříte dvě stě korun, ale přijdete o několik tisíc za bundu.

Kožené materiály jsou v odívání velice oblíbené a i když je jejich údržba opravdu náročná, z mého pohledu stojí za to. Na druhé straně je to vykompenzováno unikátními vlastnostmi a vzhledem kůže. A co vy, máte nějaké své tipy a triky na to, jak se starat o kožené bundy a kalhoty?

Článek Jak pečovat o kožené oblečení byl publikován 1. listopadu 2023 v 07.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...