Boty pro nejmenší

Tagy:  obuv, boty, dětské boty, výběr bot, Baťa, Humanic, Deichmann

Sponzorované odkazy:

Boty pro nejmenší

Jistě se vám už stalo, že jste nutně potřebovali sehnat boty pro toho nejmladšího člena rodiny. Byl to snadný úkol? Sháněla se vám obuv lehce nebo s obtížemi? Ať už to bylo jakkoliv, vězte, že správný výběr bot, je to nejdůležitější, co musíte pro vaše dítě udělat. V následujícím článku vám alespoň trochu přiblížím, čeho si máte všímat nejvíce a jaké zásady při nákupu bot je vhodné dodržovat.

Výběr bot

Boty a capáčky pro naše nejmenší vybíráme vždy s „čistou hlavou“ a s rozvahou. Právě na dobrých botách záleží zdraví vývoj dětských nohou! Je to smutné, ale dle odborníků a průzkumů bylo zjištěno, že více než třetina prvňáčků má už chybné a vadné postavení nohou od nošení nesprávných a nekvalitních bot.

Na co si dát pozor

Při výběru bot si musíte dávat pozor na to, jestli děcku dobře sedí. Boty by neměla být příliš těsná, krátká, špičatá ani úzká. To ovšem neznamená, že velká bota je správná. Nohu totiž deformuje i bota příliš velká, ve kterých noha jezdí a tudíž naráží na špičku boty. Pravidelně kontrolujte, jak se vaše dítě v botách cítí. Pamatujte, že dětská noha roste opravdu rychle. U malých dětí kontrolujte alespoň 1 x za měsíc, u menších školáčků 1 x za 2–3 měsíce a u větších školáků pak každých 5 měsíců.
A to nejdůležitější – nekupujte boty na burzách, na trzích nebo bez vyzkoušení!

Čeho si všímat

Důležité je, všímat si tvaru boty. Boty by měly mít kulatou prostornou špičku, do které se vejdou pohodlně všechny prsty. Samozřejmostí je nízký podpatek.
Boty by měly být vyrobeny z měkkého a prodyšného materiálu. Nejvhodnější jsou přírodní materiály, které se přizpůsobí anatomickému tvaru nožičky. Jelikož se dětská noha často potí, měly by mít uvnitř výstelku ze savého materiálu.
U dětských bot je lepší kupovat botičky o 10–15 mm delší než je samotná noha. Nohu si můžete sami změřit pravítkem nebo poté v obchodě. Měříme od nejvystouplejšího bodu paty až po nejdelší prst (ne vždy je tomu palec, jak se mnozí lidé domnívají). Nespoléhejte se pouze na zkoušení tlaku prstem na špičku bot. Pamatujte na to, že děti jsou zvyklé v botách krčit prstíčky, proto raději přeměřujte. Pečlivé změření délky nohy se vám zajisté vyplatí více než mačkání špiček bot.

Kde a jak vybrat vhodnou obuv?

V současnosti je na českém i zahraničním trhu k dostání nejen pánská obuv, dámská obuv, ale také dětská obuv, která splňuje veškeré výše zmíněné požadavky.
Vybíráte-li obuv pro děti, je třeba, abyste výběru věnovali zvláštní pozornost. Investice se v této oblasti zaručeně vyplatí, vždyť přece investujete do zdraví vašeho dítěte.
Při výběru obuvi buďte opatrní a pečliví. Snaha ušetřit čas, či peníze se v tomto případě rozhodně nemusí vyplatit. Na nejvyšší kvalitu se můžete spolehnout, když budete vybírat zboží např. přímo v lékárně (kde nabízejí dětské zdravotní boty), nebo pokud navštívíte specializované prodejny, které kromě běžné obuvi nabízí i obuv zdravotní. Kvalitní dětské boty najdete ve specializovaných dětských prodejnách, v prodejnách Baťa, Deichmann, Humanic apod.

Článek Boty pro nejmenší byl publikován 21. ledna 2010 v 07.00 v rubrice Dětská móda. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...