Historie plavek aneb vrací se mohutné střihy

Tagy:  plavky, bikiny, mohutné plavky, historie plavek, koupací úbory, dámské plavky, léto, koupání, Anette Kelleman

Sponzorované odkazy:

Historie plavek aneb vrací se mohutné střihy

Víte, jaké plavky byly moderní před padesáti, šedesáti nebo dokonce před devadesáti lety? Seznamte se se stručnou historií plavek. Letošní léto se ohlíží do historie – vrací se mohutné střihy.
Plavky jaké známe dnes, za sebou mají dlouhý a složitý vývoj. Často se stalo, že se v průběhu vývoje plavek narazilo na potíže spojené s morálku a cudností. Víte, jak vypadaly plavky před desítky let? Chcete znát, které plavky budou letos trendy a stylové? Pokud ano, podívejme se společně na stručnou historii plavek.

Dvoudílné plavky

Každá žena najde ve své skříni plavky. Jedná se nepostradatelnou součást letního šatníku. V minulosti byly plavky nazývány tzv. koupacími úbory. Během svého „života“ se vyvinuly v krásné a sexy oblečky. V dnešní době je seženeme na našem i zahraničním trhu ve všech barvách, barevných kombinacích, střizích a velikostech.
Historie dvoudílných plavek sahá už hluboko do antiky. První zmínky o plavkách (dvoudílných) pochází už z období antického Řecka. V této době bylo známo, že lidé si rádi zacvičili a zasportovali. K tomuto úkonu bylo zapotřebí nosit něco pohodlného a ne jejich dlouhé a tradiční tógy. Právě z této doby se nám dochovalo několik výtvarných památek, kde můžeme shlédnou, jak se Řekyně oblékaly. Právě ony začaly nosit dvoudílné sportovní oděvy.
Každá kultura měla svůj prototyp plavek, který se začal sjednocovat až mnohem později.

Plavky z 18. a 19. století

Teprve v 18. století začaly ženy nosit speciální koupací úbory. Tyto úbory zakrývaly snad vše, co se dalo. O žádném sexy oblečení nemůžeme v tuto chvíli ještě mluvit. Tyto speciální koupací úbory byly vyrobeny z materiálu, který po namočení neprůsvital.
A jak na tom byli muži? I oni nosili speciální koupací kalhoty, které se postupem času stále více a více zkracovaly. V 19. století začaly ženy podléhat módě. Objevují se dvoudílné koupací úbory, které ovšem stále nedovolily prokouknout sexy postavě. Tento úbor se skládal z dlouhého župánku ke kolenům a z dlouhých kalhot, které dosahovaly délce ke kotníkům.

Anette Kelleman

Jak se tedy zrodily z dlouhých koupacích úbory plavky, jaké známe dnes? Rakouská akvabela Anetter Kelleman se stala jejich „zakladatelkou“. Právě ona si na jedno ze svých vystoupení oblékla pohodlný úbor, který jí odhaloval nejen krk, ale také ramena a nohy. Ženám se tato móda líbila a co nevidět se dostala i do obchodů. Od roku 1946 se začaly plavky vyvíjet kupředu. Módní návrhář Jacques Heim na módní přehlídce v Cannes představil ještě více odvážnější modely než předvedla rakouská akvabela. V jeho šlépějích pokračoval módní návrhář Louis Réard a mnoho dalších návrhářů. Od této doby známe nevystužené trojúhelníkové plavky, které se zavazovaly pouze šňůrky. Tyto plavky modelkám zakrývaly opravdu jen to nejdůležitější. Tento model získal titul bikiny a dnes jak všichni ví, bikiny jsou na vrcholu pomyslné módní pyramidy, co se plážových modelů týče.

Móda se neustále vrací

Současné a aktuální střihy plavek jsou mnohem rafinovanější. Hlavním cílem plavek je nejen vypadat sexy a stylově, ale hlavně se cítit pohodlně. Materiál, který se k jejich výrobě používá je nesmírně kvalitní a pohodlný. Tzv. retro plavky budou letošní léto nesmírně IN. Vrací se mohutné střihy plavek. Dámy, které mají ve svém šatníku hlavně plavky s uzoučkými ramínky, měly by zajít do módního butiku a poohlédnout se po retro mohutných plavek, ve kterých budou vypadat opravdu trendy a IN.

Článek Historie plavek aneb vrací se mohutné střihy byl publikován 6. června 2010 v 07.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Mgr. Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...